Doğalgaz Eylül 2020’den Bu Yana En Düşük Seviyelere Yaklaştı
ABD doğalgazı daha önce sıkça bahsettiğimiz başlıklarla Eylül 2020'den bu yana gördüğü en düşük seviyelere yakın seyrediyor.
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının küresel arz dengesini bozması, aslında olağanın dışındaki 2022 piyasasının, önceki yıl ortalamalarına yaklaşmasına yardımcı oldu. Aşağıda bu durum görülebilir. Grafikte yeşil çizgi 2022 fiyat seyrini gösteriyor. Önceki 4 yıl 4 Doların üzerinde uzun süre tutunabildiği tek yıl 2021.
Ukrayna savaşı dengeleri bozdu, çünkü Avrupa, İspanya ve Kuzey Afrika sahalarından stok tedarik ederken aynı zamanda ABD de üretimi artırarak bu duruma destek olmak istedi. Ancak Freeport'ta yaşanan patlama bu duruma engel oldu. Aşağıdaki grafikte Freeport ticari sevkiyat durumu görülebilir. Negatif rakamlar net ihracat miktarını gösteriyor. Patlama öncesi seviyelere henüz ulaşılamadı. Bu yüzden günlük 2 milyar kübik feet seviyesi psikolojik olarak da önem kazanmış durumda.
Aşağıdaki grafikte de ABD toplam doğalgaz stoklarının ve üç majör bölgedeki stok miktarının seyri var. Aslında beş majör bölge var, ancak buradaki üç bölgeden herhangi biri grafikte yer almayan iki bölgeden daha fazla stoğa sahip olduğu için genel fikir edinmek adına gerekli görülmüyor.
Grafiklerde görüleceği gibi 5 yıllık ortalamanın üzerinde, ilgili dönemlerde görülen en yüksek stok rakamlarına da yakın seyreden bir tablo var. Bunun iki ana sebebi var. Biri Freeport sorunu, ikincisi mevsim normalleri üzerindeki sıcaklıkların ısınma talebini azaltması.
2022 talep açısından önceki yıllara göre daha parlaktı. Bu nedenle olağan dışı fiyatlamalar gördük. Tekrar hatırlatmakta fayda var, şu anki fiyatlar 2022 ortalamalara dahil edildiğinde bile son 5 yılın ortalamasından çok fazla sapma göstermiyor.
Doğalgazı olağan dışı sebepler dışında etkileyebilecek mevsimsel faktör stoklama (injektion) sezonu. Bunun genelde 1 Nisan'da başladığıi mevsimşartlarına göre Ekim ayı sonları veya Kasım başlarında bittiği kabul edilir. Keskin bir çizgi yok, çünkü serbest piyasanın hakim olduğu enerji piyasasında ülkeler talebin olabildiği kadar düşük olduğu, maliyetlerin daha uygun olduğu dönemleri tercih ediyor.
İşte bu dönemde Freeport aktivitesi takip edilecek ayrıntılardan biri olacak. 2 milyar kübik feet bariyerine tekrar ulaşılıp ulaşılamaması izlenecek. Avrupa'nın tasarruf önlemlerinin stok sezonunda fiyatları canlandıracak talebi ne kadar engelleyeceği takip edilecek. Tabi bunun dışında olağanüstü durumlar, özellikle jeopolitik başlıklar izleniyor olacak.
Şu an düşüş eğiliminin devamı nedeniyle osilatörlerin hemen hemen tümünde aşırı satış sinyallerine yakın seyir görülebilir. Ancak bunun düzeltme hareketinin ötesine geçebilmesi için yukarıdaki başlıklara ilişkin değişimler görmemiz gerekiyor.
Düşüşlere ve sağlıklı düzeltmelere rağmen henüz fiyat ile osilatörler arasında bir ayrışma (divergence) ihtimali de göze çarpmıyor. Yine de herhangi bir uyumsuzluk için takip ediyor olacağız.
Ortalamalar altında seyir sürüyor. Düşüşlerde ivme kaybı mevcut, ancak henüz 20 periyotluk üssel hareketli ortalama dışında sorgulanan ortalama bulunmuyor. 2,390 – 2,750 direnci ve altında aşağı yönlü görünüm devam edebilir.
2,750 üzerinde günlük kapanışlarla desteklenen fiyatlamalarda ana trend olarak yükselişi izlemek için erken olabilir. Ancak bu durumda düzeltme hareketi genişleyebilir. Bu durumda da 3,150 ile 3,560 seviyeleri hedeflenebilir.