Euro Bölgesi Enflasyon ve Faiz Beklentilerinde Son Durum
Salgın ardından inatçı şekilde yüksek kalan enflasyon ortamı, birçok merkez bankasının alışılagelmişin dışında faiz artırımlarına neden oldu. Gündem doğal olarak Fed tarafını takip etse de, Euro Bölgesi belirsizlik açısından çok daha karamsar bir tablo ortaya koyuyor. Özellikle Fed beklentilerinin yılın ilk yarısında daha belirgin hale gelme ihtimali göz önüne alındığında, Avrupa Merkez Bankası’nın kemikleşen enflasyonla mücadele için daha uzun bir yolu olacağı söylenebilir.
Euro Bölgesi enflasyonu Ocak ayında 9,2%’den 8,6%’ya gerilemişti. Aynı dönemde gıda, enerji, alkol ve tütün ürünlerinin dışarıda bırakılarak hesaplandığı çekirdek enflasyon ise 5,2%’den 5,3%’e yükselmişti. Zaten rakamlardan da görüleceği gibi enflasyona en büyük katkıyı gıda, alkol ve enerji fiyatları yaptı.
Şubat ayı için açıklanacak öncü enflasyon verileri için beklentiler, çekirdek enflasyon için sorunun sürdüğünü gösteriyor. Manşet enflasyonun 8,6%’den 8,3%’e gerilemesi beklenirken, çekirdek enflasyonun 5,3%’te sabit kalması bekleniyor.
Euro Bölgesi enflasyonunu yukarı çeken ülkeler genel olarak Doğu Bloğu’nda yer alıyor. Rapor yazılırken bu ülkelerde henüz Şubat ayı rakamları açıklanmazken, Fransa’da enflasyon 7%’den 7,2%’ye yükseldi. Hali hazırda Bölge’ye kıyasla düşük enflasyona sahip İspanya’da ise 5,9%’dan 5,8%’e geriledi.
Şubat ayı enflasyonunun hesaplanma döneminde, geçtiğimiz yılın enerji krizinin başrolündeki doğalgaz fiyatları, stok düzeylerinin yeterli olması ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte sakin bir seyir izleyerek enflasyonist ortam üzerindeki etkisini azalttı. Ancak aynı dönemde gıda fiyatlarındaki dirençli görünüm devam ediyor. Dolayısıyla manşet enflasyona ilk sırada katkı yapmaya devam edecektir.
Yukarıdaki grafikte swap piyasalarındaki işlemlere dayalı olarak hesaplanan faiz beklenti eğrileri görülüyor. Solda yer alan Avrupa Merkez Bankası beklentilerinde eğrinin yukarı yönlü eğilimi, Banka’nın yılın sonuna kadar sıkılaştırıcı politikasını koruyacağı beklentisini net şekilde gösteriyor. Sağda yer alan Fed beklentilerini içeren tabloda ise, her ne kadar son dönemdeki güçlü verilerle birlikte 5,4%’lük tepe faiz fiyatlaması ağırlık kazansa da, yılın son dönemine doğru faiz eğrisinin aşağı yönlü hareketi dikkat çekiyor. Bu da, yılın ikinci yarısında benzer beklentilerin korunması halinde Euro tarafını pozitif ayrıştırabilecek bir başlık olarak takip edilebilir.