Japonya Merkez Bankası Bu Yıl Harekete Geçebilir
- Banka’nın 2023 yılında para politikası değiştirme ihtimali arttı
- 0,5%’lik tahvil getiri sınırlamasında değişiklik ihtimali bulunuyor
- Yen’de değer kazanımı borsa getirisini baskılıyor
Küresel piyasalarda hissedilen enflasyonist ortam, Japon ekonomisinin de 1991 yılından bu yana en yüksek enflasyon oranlarına ulaşmasına yol açtı. Ancak Japonya Merkez Bankası (BoJ) bu süreçte ultra genişleyici para politikasını devam ettirdi.
Aralık ayında ise tahvil piyasasında likiditeyi artırma amacıyla 10 yıllık tahvil için uyguladığı 0,25%’lik getiri limitini ikiye katlayarak 0,5%’e çıkardı. 20 Aralık’tan bu yana 5% sınırını sürekli sorgulayan getiri, Banka’nın müdahaleleriyle söz konusu sınır altında tutunuyor. Bu süreçten beri de BoJ tarafından milyarlarca Dolarlık tahvil alımı gerçekleşti.
Piyasa ise bu duruma Yen’e değer kazandırarak karşılık verdi.
Grafikte Aralık ayındaki tahvil kararıyla birlikte faiz artırım ihtimalinin (beyaz) artış yaşadığı görülüyor. Temmuz ayı toplantısına ilişkin ihtimalin baz alındığı tabloya göre, ilgili tarihteki toplantıda faiz artırma ihtimali 70%’e çıkmış durumda. Önceki haftalarda 80%’in üzerindeki oranlar da görüldü. Bunun Yen tarafına da değer kazanım baskısı oluşturduğu (kırmızı) görülebilir.
Yukarıdaki grafikte de Yen’deki değer kazanımının (kırmızı), borsa üzerinde oluşturduğu ve artırdığı baskı net olarak görülebilir.
Ne bekleniyor?
Ana senaryo Banka’nın hali hazırda negatif olan politika faizinde (-0,1%) değişikliğe gitmemesi yönünde.
Enflasyon tahminlerinde revize gerçekleşebilir. Bunun şiddeti de yılın devamındaki BoJ toplantılarına ilişkin beklentilerin şekillenmesine etki edecek.
Son bir aylık dönemde en çok konuşulan konu olan tahvil getirisinde sınırın 1%’e çıkarılma ihtimali konuşuluyor. Bunun gevşetilip gevşetilmeyeceği de BoJ beklentileri, dolayısıyla Yen değerlemesi üzerinde etkili olabilir.
USDJPY görünümü
USDJPY orta vadeli grafiğini teknik açıdan incelediğimizde, parite için ve 21 (133,065) – 34 (134,209) periyotluk üstel hareketli ortalamanın desteklediği 131,60 – 134,60 bölgesini takip ediyoruz. Fiyatlamalar ilgili bölge altında seyrettiği sürece negatif görünüm ön plandadır. Fiyatın düşüş yönünde hareketinin sürdürmesi durumunda 126,40 – 124,00 seviyelerine doğru geri çekilmeler izlenebilir.
Alternatif senaryoda pozitif beklentinin ön plana çıkması için paritenin 131,60 – 134,60 bölgesi üzerine çıkması bölge üzerinde kalıcılaşması şartı aranmaktadır. Yükselişin devamında 137,00 – 139,50 seviyelerine doğru toparlanmalar izlenebilir.