Lisanslı ve Geniş Yetkili Aracı Kurum - Lisans No: G-039 (398)

Merkez Bankaları’nın Kritik Kararları

11 Aralık 2017
13 Aralık Çarşamba günü kritik faiz kararlarına Fed ile başlayıp, TCMB / BoE / ECB ile devam edeceğiz.

Olabilecek En Kritik Gün = 14 Aralık Perşembe = ECB + BoE + TCMB

Küresel piyasalarda 14 Aralık Perşembe günü A’dan Z’ye varlık fiyatları için yeni normallerin devreye girmesini tetikleyebilecek, dikkatle takip edilmesi gereken bir gün olarak karşımıza çıkıyor.

14 Aralık Perşembe gününü önemli kılan unsurlar nelerdir;

  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı (14.00)

  • İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararı (saat 15:00)

  • Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı (saat: 15.45) ve Başkan Draghi’nin (saat:16.30) basın toplantısı


FED

ABD Merkez Bankası Fed faiz kararını saat 22.00’da açıklayacak ve sonrasında saat 22.30’da Başkan Yellen’in basın toplantısını takip edeceğiz.

ABD Merkez Bankası Fed’in devam eden kademeli, temkinli ve veri odaklı faiz artırım 25 baz puan faiz artırıma gitmesini bekliyoruz.

Piyasa katılımcılarımda 25 baz puan faiz artırımın %98,3 ihtimal ile güçlü beklemektedir.

WIRPFED

Piyasa dinamikleri faiz artırımı ve bilanço küçültme aksiyonlarına adapte olduğundan dolayı 25 baz puanlık faiz artırımının varlık fiyatları üzerinde sürpriz yaratama etkisinin oldukça düşük olduğundan bahsedebiliriz.

Faiz artırımında ziyade Başkan Yellen’in konuşması ve ileriye dönük nokta tahminler daha etkili ve belirleyici olacaktır.

Fed’in 2018 yılı para politikası ve kaç adet faiz artırabileceğine ilişkin sinyaller alınacağından dolayı ileriye dönük beklentiler Dolar temasını şekillendirecektir.

ECB

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını saat 15.45’de açıklayacak ve sonrasında saat 16.30’da Başkan Draghi’nin basın toplantısı gerçekleşecektir.

Avrupa Merkez Bankası, 26 Ekim tarihli toplantı kararı ile yol haritasını açıklamıştır.

Yol haritasına göre; Varlık alım programının Aralık ayına kadar aylık 60 milyar Euro’da sabit bırakırken, Ocak ayından itibaren 30 milyar Euro indirilmesine ve 2018 Eylül ayına kadar devam edilmesine karar verildi.

Başkan Draghi gerekli adımı 26 Ekim toplantısında attığından dolayı bu toplantıda faiz oranlarında ve varlık alım programı tutarında herhangi bir değişiklik yapılmasını beklemiyoruz.

Faiz kararından ziyade Başkan Draghi’nin yapacağı basın toplantısında ileriye dönük faiz artırımı ve sözlü yönlendirmesi bağlı EURUSD paritesinde fiyatlama reaksiyonlarını takip edeceğiz.

WIRPECB

BoE

İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararını 14 Aralık Perşembe günü saat 15.00’da açıklayacaktır.

Faiz artırımı konusunda şahin tutumunu devam ettiren Başkan Carney tarafında duruşunu devam ettirmesini ve Banka’nın faiz oranında / varlık alım tutarında herhangi bir değişiklik yapmasını beklemiyoruz.

Önemli nokta ileriye dönük faiz artırım beklentilerinin zamanlamasını öne çekilmeye devam edip etmeyeceği olacaktır.

Piyasa katılımcıları %1,3 ihtimal ile faiz artırımı beklemektedir.

WIRPUK

TCMB

TCMB faiz kararını 14 Aralık Perşembe günü saat 14.00’da açıklayacaktır.

Merkez Bankası’nın sıkı para politikası duruşunun devam etmesini ve geç likidite penceresinde minimum 50 baz puanlık faiz artırımı bekliyoruz.

Geç Likidite Penceresi Faiz Oranı %12,25 = Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti %12,25

TCMB

Geç likidite penceresinde olası faiz artırımına götürecek nedenler arasında;

  • Koridor sisteminin devam edecek olması nedeni ile GLP ile AOFM arasındaki eşitliğin bozulması

  • Türk Lirası’nda oynaklığı azaltma, değer kaybını sınırlandırılma

  • Enflasyon gerçekleşmelerinde (yıllık enflasyon = %12,98) ve beklentilerinde bozulma


Pozitif Sürpriz?

Merkez Bankası’nın geç likidite penceresinde 100 baz puan üzerinde faiz artırımında bulunması ve piyasa katılımcılarının beklentilerinin önüne geçmesi durumunda USDTRY paritesinde sert aşağı yönlü hareket potansiyeli beklenebilir.

Negatif Sürpriz?

Merkez Bankası’nın geç likidite penceresinde faiz artırımında bulunmaması veya 50 baz puan altında 25 baz puan faiz artırımı uygulaması piyasa katılımcılarının beklentileri ile uyuşmama olasılığı yüksek olduğundan dolayı USDTRY paritesinde sert yukarı yönlü hareket potansiyeli beklenebilir.

EURUSD Özel Rapor

Fed, ECB gibi önemli merkez bankalarının yılın son toplantısını gerçekleştireceği bir haftada Dolar Endeksi ve EURUSD paritesi olası fiyatlama davranışlarında en dikkat çekecek varlıklar arasında yerini almaktadır.

Teknik görünümde gerek EURUSD gerekse Dolar Endeksi kritik bölgelerde karar verme aşamasında olması sebebiyle ilgili gündem maddeleri sonucu yön konusunda belirleyici bir faktör olabilir. Bu sebeple de gerek endeks gerekse pariteye ilişkin Fed ve ECB politikaları yakinen takip edilmelidir. Teknik olarak da 200 periyotluk üssel ve basit hareketli ortalamalara göre gerçekleşecek fiyatlama davranışı yakinen takip edilmelidir.

EURUSD

EURUSD paritesi, 14 Kasım 2017 tarihinden itibaren kısa vadeli görünüme destek veren pozitif beklentisini sürdürmek istiyorsa, 200 periyotluk üssel ve basit hareketli ortalamaları temsil eden 1,1745 – 1,1790 bölgesi üzerinde kalmayı başarmalıdır. Bu düşünce yapısı ile 1,1875 başta olmak üzere 1,2005 ve son zirve 1,2092 bariyerleri gündemde yer almak isteyebilir. Özellikle de bu tarz bir dönüşte 1,1875 seviyesi üzerindeki kalıcı hareketler, ilgili dönüşün teyidi olarak dikkate alınabilir. Aksi takdirde geri çekilmeler tekrar etkin bir rol oynayabilir.

EURUSD paritesi, 14 Kasım 2017 tarihinden itibaren kısa vadeli görünüme destek veren pozitif beklentisini sonlandırmak istiyorsa, 200 periyotluk üssel ve basit hareketli ortalamaları temsil eden 1,1745 – 1,1790 bölgesi altındaki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Bu tür bir teyit ile 1,1685 başta olmak üzere 1,1575 ve 1,1480 gündemde yer almak isteyebilir. Özellikle de bu tarz bir dönüşte 1,1575 seviyesi altındaki kalıcı hareketler, ilgili değişimin teyidi olarak dikkate alınabilir. Aksi takdirde 1,1500 – 1,2000 arasındaki sıkışma bir müddet daha devam etmek isteyebilir…

Teyit için Dolar Endeksi takip edilmelidir!

EURUSD paritesi 14 Kasım 2017 tarihinden itibaren etkisini sürdüren pozitif görünümüne tamam mı devam mı sorusunun cevabında 200 periyotluk üssel ve basit hareketli ortalamaların yakinen takip edilmesi gerektiğini aktardık yukarıda. Bu kırılma tek başına yeterli değildir. Konuya ilişkin Dolar Endeksinin de ilgili değişime teyit kazandırması gerektiği unutulmamalıdır.

dolar endeksi

Dolar Endeksi, 14 Kasım 2017 tarihinden itibaren kısa vadeli görünüme destek veren negatif beklentisini sürdürmek istiyorsa, 200 periyotluk üssel ve basit hareketli ortalamaları temsil eden 93,50 – 93,80 bölgesi altında kalmayı başarmalıdır. Bu düşünce yapısı, EURUSD paritesinin yukarı yönlü çıkışına devam edebilmesi adına önemlidir.

Dolar Endeksi, 14 Kasım 2017 tarihinden itibaren kısa vadeli görünüme destek veren pozitif beklentisini sonlandırmak istiyorsa, 200 periyotluk üssel ve basit hareketli ortalamaları temsil eden 93,50 – 93,80 bölgesi üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu şartla EURUSD paritesi pozitif trend görünümüne son vermek ve yeni negatif beklentilerin gündemde yer alacağı bir profil çizebilir.

GBPUSD Özel Rapor

Fed, BoE gibi önemli merkez bankalarının yılın son toplantısını gerçekleştireceği bir haftada GBPUSD paritesi olası fiyatlama davranışlarında en dikkat çekecek varlıklar arasında yerini almaktadır.

GBPUSD

Teknik olarak GBPUSD paritesine yönelik ana beklenti, trend alt noktası ve aynı zamanda da 233 günlük ağırlıklı hareketli ortalamayı temsil eden 1,3075 destek noktası üzerinde pozitif görünümün devam etmesi şeklindedir.

Bu düşünce ile 1,3440 başta olmak üzere 1,3550 ve trend üst noktası 1,3650 bariyerine doğru çıkışlar izlenebilir. Özellikle de paritenin yukarı yönlü çıkışını 1,3650 bariyerine taşıması durumunda trend içi tepki satışı düşüncesi gündemde yer alır mı sorusuna cevap arayabiliriz.

1,3650 seviyesi üzerindeki kalıcı hareketler, ana pozitif görünümün daha da güçlenmesine imkan tanıyacağı gibi böyle bir kırılımda 1,3835 ve 1,4000 bariyerleri dikkat çekebilir. Aksi takdirde yani paritenin 1,3650 bariyerinde baskı görmesi durumunda ise ana görünümün içerisinde tepki satışı düşüncesini gündeme taşıyabilir. Bu tarz bir dönüşte kısa vadeli yükseliş trendinin alt noktası 1,3330 desteğine doğru geri çekilme izlenebilir.

***GBPUSD paritesinin son süreçte kaydettiği geri çekilme ile birlikte 1,3330 destek noktasına yaklaşması, kısa vadeli olarak tepki satışı tamam mı devam mı sorusunu sormamıza katkı sağladı.

Pariteye ilişkin tepki satışları tamam mı devam mı sorusunun cevabında 1,3330 seviyesi yakinen takip edilmelidir. Burada dikkat edilmesi gerekilen en önemli husus, tepkiler etkisini sürdürse dahi (1,3330 altında kalıcı hareketler) ana görünümün trend alt noktası ve aynı zamanda da 233 günlük ağırlıklı hareketli ortalamayı temsil eden 1,3075 destek noktası üzerinde pozitif olduğu unutulmamalıdır. 1,3075 öncesindeki ilk tepki seviyesi ise 1,3215 olarak kaydedilmiştir.

USDTRY Özel Rapor

Fed, TCMB gibi önemli merkez bankalarının yılın son toplantısını gerçekleştireceği bir haftada USDTRY kuru olası fiyatlama davranışlarında en dikkat çekecek varlıklar arasında yerini almaktadır.

usdtry

Teknik olarak USDTRY kuru için ana görünüm, 200 günlük üssel ve basit hareketli ortalamaların yer aldığı 3,6200 – 3,6400 bölgesi üzerinde pozitif seyrin devam etmesi şeklindedir. Kısa vadeli görünümü değerlendirdiğimizde ise sonlandırdığı yükseliş trendinin güncel alt noktasını temsil eden 3,9075 – 3,9410 bölgesi altında kaldığı müddetçe tepki satışlarının devamına yönelik düşünce gündemimizde yer almaktadır.

Kur, 3,9075 – 3,9410 bölgesi altında kalmayı sürdürürse, aşağı yönlü tepkisini 3,8065 başta olmak üzere 3,7650 ve 3,7150 desteklerine taşımak isteyebilir. Özellikle de 3,8400 seviyesi altındaki kalıcı hareketler, ilgili tepkilerin daha da güçlenmesine imkan tanıyabilir.  Aksi takdirde tepkiler sona mı erdi sorusu gündemde yer almak isteyebilir.

***Burada önemli bir hatırlatma yapacak olursak kur içerisinde yaşanılacak olası tepkilere rağmen ana görünümün 200 günlük üssel ve basit hareketli ortalamaların yer aldığı 3,6200 – 3,6400 bölgesi üzerinde pozitif olduğu unutulmamalıdır. İlgili ortalamalara doğru tepkiler devam eder mi sorusunun cevabında önce 3,8400 daha sonra da 3,7650 destek noktaları karar verebilir. Şu sıralar 3,8400 seviyesi altında fiyatlama davranışı oluştuğu için bir sonraki seviye 3,7650 yeni süreçte takipte olacağımız en önemli ve kısa vadeli destek noktasıdır.

USDTRY kuru tepki satışı düşüncesinin 3,7650 destek noktası üzerinde sınırlandırması durumunda ise ana pozitif görünüm tekrar etkin bir rol oynamak isteyebilir ki böyle bir düşünce de sonlanan trendinin güncel alt noktasına doğru çıkışlar şaşırtıcı olmamalıdır. 3,9075 – 3,9410 bölgesinin geçilmesi durumunda ise ilgili dönüş teyit niteliği kazanmak isteyebilir. Ancak bu şartla tarihi zirve 3,9818 başta olmak üzere 4,0194 ve 4,0500 bariyerine doğru çıkışlar izlenebilir.

Altın Özel Rapor

Ons Altın için önemli makroekonomik gelişmelerin yer aldığı bir haftadayız.  Fed, ECB, BoE gibi dünyanın en önemli merkez bankalarının gerçekleştireceği toplantılarda, (özellikle de Fed’in 2018 yılına ilişkin beklentileri ve Başkan Yellen’in açıklamaları) Dolar Endeksi, ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranı, dolayısıyla da Altın fiyatı üzerinde etkili olabilir.

altin-aylik

Teknik olarak 1255 – 1245 bölgesi ile yükseliş trendinin alt noktası 1205 seviyesi yakinen takip edilmelidir.

Öncelikle ana görünümün 2015 yılı dip noktasından itibaren etkisini hissettiren yükseliş trendinin alt noktası 1205 desteği üzerinde pozitif olduğunu söyleyerek başlayabiliriz raporumuzu yazmaya.

Kıymetli maden negatif bir fiyatlama davranışı oluşturarak kritik 1205 destek noktasına yaklaşabilir mi & ulaşabilir mi sorusunun cevabında 2016 yılı dip noktasından itibaren etkisini hissettiren yükseliş trendinin alt noktası ve aynı zamanda da 89 haftalık üssel & 144 haftalık ağırlıklı hareketli ortalamaları temsil eden 1245 – 1255 bölgesi yakinen takip edilmelidir.

Altın fiyatının trend alt noktası 1205 dolar destek noktasına doğru kısa vadeli olarak geri çekilme düşüncesini güçlendirebilmesi için, 1245 – 1255 bölgesi altındaki seyrini sürdürmelidir.

Altın fiyatının aşağı yönlü baskılarını sonlandırması ve pozitif görünümde etkin bir rol oynamak istiyorsa, trend alt noktası 1205 seviyesinden gerçekleşecek olası dönüş ya da 1245 – 1255 bölgesi üzerindeki kalıcı hareketler (aylık kapanış) takip edilebilir.

altin-gunluk

Kısa vadeli görünümde 233 günlük üssel ve ağırlıklı hareketli ortalamaları temsil eden 1266 – 1273 bölgesi güncelliğini ve önemini korumaktadır.

Kıymetli maden 1266 – 1273 bölgesi altında kalmayı sürdürürse negatif fiyatlama davranışı kısa vadeli etkin bir rol oynayabilir. Bu düşünce yapısı ile 1245 dolar seviyesi başta olmak üzere 1234 ve 1214 destekleri dikkat çekebilir. Özellikle de bu tarz bir geri çekilmede yukarıda yer verdiğimiz kritik 1205 seviyesi yakinen takip edilmelidir.

Ons Altın fiyatındaki düşüşlerin sınırlanması ve yukarı yönlü çıkışlarda etkin bir rol oynaması durumunda (1266 – 1273 bölgesi üzerindeki kalıcı hareketler) negatif görünüm sona ereceği gibi uzun vadeli dönüş için de önemli bir teyit unsuru olabilir. Bu tarz bir dönüşte 1280,50 başta olmak üzere 1294,50 ve 1308,00 bariyerleri kısa vadeli dikkat edeceğimiz bariyerler olmakla birlikte orta – uzun vadeli olarak da 1310 ve 1345 bariyerleri gündemde yer almak isteyebilir.

EURTRY’de Merkez Bankaları Öncesi Baskı Sürüyor

EURTRY paritesi geride bıraktığımız hafta etkili bir düşüş baskısına maruz kaldı. Yurtiçinde yükselen enflasyonun etkisiyle birlikte, TCMB’nin para politikasında daha sıkı bir görünüm ortaya koyabileceğine ilişkin beklentiler bu tabloda etkili oldu.

Önümüzdeki hafta özellikle merkez bankaları açısından oldukça kritik bir süreç piyasaları bekliyor. Gözler Çarşamba günü Fed tarafında olacak. Faiz artırımı beklenen açıklamada aynı zamanda ekonomiye ilişkin beklentiler de fiyatlamalar açısından önem kazanabilir. Perşembe günü ise Avrupa Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası para politikası beyanatını gerçekleştirecek.

Teknik olarak incelediğimizde, 13 periyotluk Envelope ile izlediğimiz yükseliş trendinin kırıldığını ve aynı ivmeyle birlikte düşüş eğiliminin oluştuğunu görüyoruz. Önümüzdeki süreçte fiyatlamalar, Envelope’un desteklediği 4,5700 – 4,6300 bölgesi ve altında kaldığı müddetçe parite baskı görebilir. Gerçekleşebilecek düşüşlerde 4,4675 ve 4,4000 seviyeleri hedeflenebilir.

Olası toparlanmalar 4,5700 – 4,6300 bölgesi ve altında sınırlandığı müddetçe yeni düşüş baskısı ortaya çıkabilir. Dolayısıyla yükseliş isteğinin bu aşamadan itibaren etkin kalabilmesi için 4,6300 üzerindeki seyri ve tercihen bölgedeki günlük kapanışı görmek gerekebilir. Bu durumda 4,6750 ve 4,7337 seviyeleri gündemimize gelebilir.

GBPTRY’de Düşüş Eğilimi Sürüyor

GBPTRY paritesi geride bıraktığımız hafta etkili bir düşüş baskısına maruz kaldı. Yurtiçinde yükselen enflasyonun etkisiyle birlikte, TCMB’nin para politikasında daha sıkı bir görünüm ortaya koyabileceğine ilişkin beklentiler bu tabloda etkili oldu.

Önümüzdeki hafta özellikle merkez bankaları açısından oldukça kritik bir süreç piyasaları bekliyor. Gözler Çarşamba günü Fed tarafında olacak. Faiz artırımı beklenen açıklamada aynı zamanda ekonomiye ilişkin beklentiler de fiyatlamalar açısından önem kazanabilir. Perşembe günü ise Avrupa Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası para politikası beyanatını gerçekleştirecek.

Teknik olarak incelediğimizde, 13 periyotluk Envelope ile izlediğimiz yükseliş trendinin kırıldığını ve aynı ivmeyle birlikte düşüş eğiliminin oluştuğunu görüyoruz. Önümüzdeki süreçte fiyatlamalar, Envelope’un desteklediği 5,1500 – 5,2000 bölgesi ve altında kaldığı müddetçe parite baskı görebilir. Gerçekleşebilecek düşüşlerde 5,0950 ardından 5,0400 ve 4,9900 seviyeleri hedeflenebilir.

Olası toparlanmalar 5,1500 – 5,2000 bölgesi ve altında sınırlandığı müddetçe yeni düşüş baskısı ortaya çıkabilir. Dolayısıyla yükseliş isteğinin bu aşamadan itibaren etkin kalabilmesi için 5,2000 üzerindeki seyri ve tercihen bölgedeki günlük kapanışı görmek gerekebilir. Bu durumda 5,2400 ve 5,2750 seviyeleri gündemimize gelebilir.
GCM YATIRIM sizin için hazır! Yatırıma başlamaya hazır mısınız?
Yardıma mı ihtiyacınız var? Müşteri temsilcimize merhaba deyin!
Web sitemizi ziyaret eden kullanıcılara mümkün olan en iyi yatırım deneyimini sunabilmek için çerezler (cookieler) kullanmaktayız. Çerez politikalarımızın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.