FOREX PİYASASI
Dünya Ekonomik Forumu bu yıl 20 – 24 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilecek. Foruma “Akıllı Dönem İçin İşbirliği” teması verilirken, birçok önemli ismin de katılımı bekleniyor. Tabi bunlar arasında en çok merak edilen Başkanlık koltuğunu bu hafta devralacak Trump olacak. Trump’ın Pazartesi günü görevi devralma töreni var ve Foruma video bağlantı yoluyla katılım sağlaması bekleniyor.
Bunun dışında başta Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen başta olmak üzere, birçok ülke temsilcisinin katılımı bekleniyor. Ayrıca küresel olarak faaliyet gösteren birçok sivil toplum örgütü yetkilisi de orada olacak.
Trump’ın yanı sıra, özellikle merkez bankaları yetkililerinden gelebilecek açıklamaları takip ediyor olacağız. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın Çarşamba ve Cuma günleri planlanan konuşmaları bulunuyor.
Trump ABD’nin 47. Başkanı olmak için 20 Ocak Pazartesi günü yemin edecek. Kasım’daki seçimden bu yana en çok merak edilen konu Trump’ın Demokratlara göre agresif sayılacak bazı politikaları. Bunlar arasında vergi uygulamaları, ticaret ve göçmen politikası gibi konular öne çıkıyor. Özellikle son dönemde tarife taahhütleri nedeniyle küresel ticaretin yavaşlayabileceği ve fiyatların yükselerek enflasyonu tetikleyebileceği endişeleri ön planda.
Trump ile birlikte Fed’in bağımsızlığı, enflasyon, İsrail politikası gibi birçok başlıkla ilgili gelişmeler yakından takip ediliyor olacak. Trump önceki döneminde Fed’i yoğun şekilde eleştirmiş, İsrail’i ziyaret ederek desteğini vermişti.
Trump’ın yemininin TSİ 20:00’da gerçekleşecek.
Haftanın son işlem günü Ocak ayına ilişkin öncü imalat ve hizmet PMI verilerini izliyor olacağız. PMI verileri hem ekonomik aktivite ve sonraki dönem hareketliliğine, hem de fiyat gelişmelerine ilişkin ipucu sağlayabildiği için önemli göstergeler arasında yer alıyor. Öncü veriler, genelde düşük sapmalı güncellemeler aldığı için de önem derecesi daha yüksek olarak görülüyor.
İmalat PMI Aralık ayında 49,7 puandan 49,4 puana sınırlı bir gerileme yaşamıştı. Ancak özellikle Kasım – Aralık döneminde bir miktar toparlanma ile birlikte genişleme eşiği olan 50 puana yakın seyir de dikkat çekti. İmalat aktivitesinde daralma altıncı ayına girdi. Bunda fabrika çıkışlarının bir buçuk yılın en hızlı gerilemesini yaşaması etkili oldu. İhracat talepleri zayıflarken, maliyetlerde yükseliş izlendi.
Hizmet aktivitesi Aralık’ta 56,1 puandan 56,8 puana yükselerek Mart 2022’den bu yana en hızlı genişleme seviyesini işaret etti. Seçimler sonrası talepte iyileşme görünümü yeni iş akışını artırırken, bekleyen siparişlerde de yığılma görüldü. İstihdam artış kaydederken, maliyetlerde bir miktar gevşeme görüldü.
Euro Bölgesi imalat PMI’ı Aralık’ta 45,2 puandan 45,1 puana geriledi ve üç ayın en sert daralması olarak kayda geçti. İmalat aktivitesi iki yıldır daralmayı sürdürüyor. Yeni siparişlerdeki daralmanın hız kazanması karamsarlığı pekiştirdi. Bu durum istihdamda da daralma olarak karşımıza çıktı. İmalat PMI’ın Ocak’ta 45,5’e çıkması bekleniyor.
Bölge’de hizmet aktivitesi ise aynı dönemde 49,5 puandan 51,6’ya yükseldi. Yeni işler Ağustos ayından bu yana ilk kez iyileşme gösterdi. İstihdam genişleme sürecini dördüncü yılına taşıdı. İstihdamda ise artış hızında yavaşlama görüldü. Ancak çıktı maliyetlerinde artış yeni ayın en yüksek hızına ulaştı. Hizmet PMI’ın Ocak’ta 51,5 düzeyinde oluşması bekleniyor.
Almanya’da imalat PMI’ın 42,5’ten 43’e çıkması, hizmet PMI’ın 51,2 puandan 51 puana yavaşlaması bekleniyor. Fransa’da ise imalat PMI’ın 41,9 puandan 43 puana, hizmet PMI’ın 49,3 puandan 49,5 puana çıkabileceği düşünülüyor.
İngiltere’de geçtiğimiz hafta yoğunlaşan tahvil satışı ve Sterlin’deki zayıflama ardından artan endişelerle birlikte, İngiltere Merkez Bankası’nın faiz indireceğine yönelik beklentiler de artış gösterdi.
Haftanın son işlem günü Ocak ayına ilişkin öncü imalat ve hizmet PMI verilerini izliyor olacağız. PMI verileri hem ekonomik aktivite ve sonraki dönem hareketliliğine, hem de fiyat gelişmelerine ilişkin ipucu sağlayabildiği için önemli göstergeler arasında yer alıyor. Öncü veriler, genelde düşük sapmalı güncellemeler aldığı için de önem derecesi daha yüksek olarak görülüyor.
Ada’da imalat PMI Aralık’ta 48 puandan 47 puana düştü. Böylece imalat aktivitesi neredeyse bir yılın en hızlı daralmasını yaşadı. Avrupa’da talebin zayıflığına bağlı olarak ihracat satışları daralma hızını artırırken, istihdam gerilemesini ikinci ayına taşıdı. Fiyatlarda ise neredeyse iki yılın en sert artışı kayda geçti. İmalat PMI’ın Ocak’ta 46,9 puan düzeyinde oluşması bekleniyor.
Hizmet PMI Aralık’ta 50,8 puandan 51,1 puana yükseldi. Böylece hizmet aktivitesi genişleme hızını on dördüncü ayına taşıdı. Yeni siparişler artmaya devam etse de, Ekim 2023’ten bu yana en yavaş artışı işaret etti. İhracat satışları aynı dönemden bu yana ilk kez geriledi. Girdi maliyetleri enflasyonist ortamı işaret ederek sekiz ayı en hızlı artışını gösterdi. Piyasa beklentisi hizmet PMI’ın Ocak’ta 51,1 düzeyinde korunacağı yönünde.
Haftanın önemli başlıklarından biri Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) yılın ilk para politikası toplantısı olacak. Ülkede enflasyonun son enflasyon verileri, Yen’deki seyir ve BoJ yetkililerinin açıklamalarıyla birlikte Banka’nın yıla faiz artırımıyla başlama beklentisi yoğunluk kazandı.
Cuma gününün ilk saatlerinde ülkede ulusal enflasyon verisi de açıklanacak. Enflasyonun Aralık’ta yıllık bazda 2,9%’dan 3,4%’e çıkması bekleniyor. Daha yakından izlenen çekirdek enflasyonun ise aynı dönemde 2,4% düzeyini koruması bekleniyor.
Dolayısıyla hem geçmiş veriler, hem beklentiler, faiz artırımı için yoğunlaşan tahminleri destekler nitelikte. Swap piyasaları 25 baz puanlık faiz artırımını 82% ihtimalle fiyatlıyor. Politika faizi 0,25% düzeyinde bulunuyor.
Banka’nın sonraki adımlarına ilişkin belirsizlik oldukça yüksek. Yapılacak açıklamalar bu konuya yol gösterici olduğu takdirde Yen tarafında daha kalıcı hareketler de oluşabilir.
TCMB 2024’ün son toplantısında politika faizini (bir hafta vadeli repo faizi) 250 baz puan indirerek 47,50%’e çekmişti. Bununla birlikte son 14 yılın en yüksek oranından gerileme kaydedildi. Aynı toplantıda sıkılaştırıcı duruşu destekleme amacıyla gecelik borç verme ve borçlanma faizleri arasındaki koridor da daraltıldı.
Enflasyon Aralık’ta 47,09%’dan 44,38%’e yavaşlayarak piyasa beklentinin (45,2%) altında oluştu. Bununla birlikte faiz indiriminin devam edeceği tahminleri de ağırlık kazandı.
Foreks anketine göre medyan beklenti faizin 250 baz puan daha indirilerek 45,00%’e çekileceği yönünde. GCM Yatırım Araştırma Departmanı olarak beklentimiz de ankete uyumlu şekildedir. Tabi Banka’nın yapacağı açıklamalar da bunun bir patika haline gelip gelmeyeceğinin değerlendirilebilmesi için önemli olacaktır.
Haftanın diğer bir önemli gelişmesi, Moody’s kredi değerlendirmesi olacak. Kurumun değerlendirmesini 24 Ocak Cuma gecesi açıklaması bekleniyor. Kurum Türkiye’nin kredi notunu en son olarak 19 Temmuz 2024 tarihinde B3’ten B1’e yükseltmiş ve görünümü “pozitif olarak” korumuştu. Foreks anketinde beklenti, Moody’s kredi notunun B1’den Ba3’e yükseltilmesi ve görünümün “pozitif”ten “durağan”a çekileceği yönünde.
Kanada’da enflasyon Kasım’da 2%’den 1,9%’a yavaşlarken, bu aynı zamanda piyasa beklentisinin (2%) de altında oluştu. Bu da Kanada Merkez Bankası’nın tahminleri ile uyumlu şekilde ilerleyen enflasyona karşılık, kırpılmış çekirdek enflasyon 2,7%’de kaldı ve beklentilerin üzerinde oluştu.
Bu gelişmeye karşın Kanada Merkez Bankası’nın 29 Ocak’taki para politikası toplantısında 25 baz puan faiz indirebileceği beklentisi ana senaryoyu oluşturuyor. Aralık ayı için beklenti ise enflasyonun 1,8%’e yavaşlayabileceği yönünde. Aynı dönemde çekirdek enflasyonun ise 2,4%’te sabit kalması bekleniyor. Enflasyondaki yavaşlama eğilimi, Ocak sonrasındaki toplantılar için de faiz indirim beklentilerinin ağırlık kazanmasına neden olabilir.
Yeni Zelanda’da 3. çeyrekte enflasyon 3,3%’ten 2,2%’ye gerilemiş ve 2021’in ilk çeyreğinden bu yana en düşük seviyeye ulaşmıştı. Bu yavaşlama piyasa beklentileriyle de uyumlu gerçekleşmişti.
Geçtiğimiz yıl üç toplantıda toplam 125 baz puan faiz indiren Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın, Şubat ayında gerçekleşecek toplantısında, enflasyon verisi öncesi 50 baz puan faiz indirimine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Buna Nisan ve Mayıs toplantılarında da yeni indirimlerin eşlik etmesi bekleniyor. Bu nedenle de enflasyondaki ılımlı seyrin devamı, Yeni Zelanda Doları fiyatlamaları için önemli olabilir.
Piyasa beklentisi enflasyonun 2024’ün son çeyreğinde 2,2%’den 2,1%’e yavaşlayabileceği yönünde.