Hisse senedi yoğun yatırım fonu kazançlarına uygulanan tevkifat oranları, Cumhurbaşkanı Kararı ile yeniden düzenlendi.
26 Mart 2026 tarihli ve 11107 sayılı karar kapsamında, Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67’nci maddesi uyarınca yeni oranlar belirlendi. Buna göre, TEFAS’ta işlem görmeyen serbest fonlar hariç olmak üzere, iki yıldan uzun süre elde tutulan girişim sermayesi ve gayrimenkul yatırım fonu katılma paylarından elde edilen kazançlarda tevkifat oranı %0 olarak uygulanacak. Diğer yatırım fonlarından elde edilen kazançlar için ise tevkifat oranı %17,5 olarak belirlendi. Karar, yayımı tarihinden itibaren iktisap edilen ilgili fon payları için yürürlüğe girdi.
ALARK: Bağlı Ortaklığımız Alen Alarko Enerji Ticaret A.Ş.'nin ("Alen") mevcut Tedarik Lisansı kapsamında dört ayrı lokasyonda toplamda 1.000 MWh depolama kapasitesinde Müstakil Elektrik Depolama Tesisleri ("MEDT") kurulumu için lisans tadil başvurusunun Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından uygun görüldüğü ve tedarik lisansına derç edildiği daha önce duyurulmuştu.
Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in Geçici 44. maddesi uyarınca üç ayrı lokasyonda yer alan 750 MWh depolama kapasitesindeki MEDT'ler için sermaye ve teminat yükümlülükleri yerine getirilerek 250 MWh depolama kapasiteli bir adet MEDT, Alen'in tedarik lisansından terkin edilmişti.
Alen tarafından 750 MWh depolama kapasitesindeki üç adet MEDT'nin tesis tamamlanma süresinin uzatılmasına yönelik Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na başvurusu Kurul tarafından reddedilerek tüm MEDT'ler tedarik lisansından terkin edilmiştir. Kurul'un bu kararına yönelik Alen tarafından yapılan itiraz süreci sonuçlanmış olup, 12.03.2026 tarihli ve 14383-4 sayılı Kurul kararı uyarınca itirazımızın reddedildiği 26.03.2026 tarihinde Alen'e tebliğ edilmiştir. Söz konusu karar aleyhine idari yargı yoluna başvurulmuştur.
RALYH: Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasası Direktörlüğü'nün 26.03.2026 tarih ve E-18454353-100.06-45701 sayılı yazısına istinaden; Şirketimiz payları üzerinde gerçekleşen olağandışı fiyat ve miktar hareketlerine ilişkin olarak, Sermaye Piyasası Kurulu'nun Özel Durumlar Tebliği kapsamında, Şirketimiz tarafından kamuya açıklanmamış herhangi bir özel durum bulunmamaktadır.
Küresel piyasalarda jeopolitik gelişmeler belirleyici olmaya devam ederken, taraflardan gelen mesajların giderek daha çelişkili bir hâl aldığını görüyoruz. ABD tarafında Trump’ın müzakere sürecine yönelik iyimser açıklamaları özellikle İran enerji tesislerine 6 Nisan 2026 tarihine kadar saldırı yapmayacağına yönelik 10 günlük erteleme kararı öne çıkarken, İran’ın savaşın tamamen sonlanmasına yönelik çeşitli kaynaklar üzerinden bir duruş sergilemesi, jeopolitik cephede net bir yön oluşmasını zorlaştırıyor. Bu durum, tansiyonun düşmekten ziyade kontrol altında tutulmaya çalışıldığı bir sürece işaret ediyor.
Piyasalarda bu karmaşık görünümün karşılığı dalgalı fiyatlama olarak karşımıza çıkıyor. Petrol fiyatları son yükselişin ardından geri çekilse de yüksek seviyelerini korurken, küresel hisse senedi piyasalarında net bir yön oluşmuş değil. ABD vadeli endekslerinde sınırlı pozitif görünüm dikkat çekse de temkinli duruş sürüyor. Piyasalar jeopolitik riskler fiyatlama alanı içerisinde tuttuğunu ancak henüz tam anlamıyla bir panik havası oluşmadığını ima ederek haftanın son işlem gününe ulaşmış bulunmaktadır.
Emtia tarafında hareket daha belirgin. Petrol fiyatlarında sınırlı geri çekilme görülürken, altın ve gümüşte yukarı yönlü eğilim öne çıkıyor. Bu tablo, piyasanın riskleri tamamen geride bırakmadığını, aksine olası senaryolara karşı pozisyon almaya devam ettiğini gösteriyor. Özellikle enerji tarafında oluşabilecek yeni bir arz şokunun fiyatlamaları hızla değiştirebileceği unutulmamalı.
Faiz tarafında ise yukarı yönlü baskının sürdüğü bir görünüm var. Enflasyon endişelerinin yeniden ön plana çıkmasıyla birlikte merkez bankalarının temkinli duruşunu koruduğu görülüyor. Bu durum, riskli varlıklar üzerinde zaman zaman baskı yaratmaya devam ediyor.
Bununla birlikte finansal sistemdeki kırılganlıklar da gündemde kalmayı sürdürüyor. Özel kredi piyasasında yaşanan sıkışma ve fon yöneticilerinden gelen uyarılar, jeopolitik risklerin yalnızca emtia fiyatlarıyla sınırlı kalmayabileceğini, daha geniş bir finansal etki alanı yaratabileceğini ortaya koyuyor.
Genel çerçevede, piyasalar tek bir hikâyeye odaklanmakta zorlanıyor. Jeopolitik riskler, enerji fiyatları ve finansal sistemdeki kırılganlıklar aynı anda fiyatlanırken, bu durum dalgalı ve kararsız bir görünümü beraberinde getiriyor.
Bu tablo, piyasanın henüz net bir yön bulamadığını ve mevcut hareketlerin büyük ölçüde haber akışına bağlı şekillendiğini açık şekilde ortaya koyuyor.
Haftanın son işlem gününde piyasalar ağırlıklı olarak Orta Doğu kaynaklı haber akışına odaklanmayı sürdürecektir. Makro tarafta ise İngiltere’den Perakende Satışlar, ABD’den ise Michigan Tüketici Hissiyatı ve Enflasyon beklentileri öne çıkarken bölgesel Fed başkanlarının vereceği mesajlarda bu süreçte ayrıca takip edilebilir. Jeopolitik risk gölgesinde kalabilecek gelişmeler olmasına karşın özellikle %4,40 oranını aşan ABD 10 yıllık tahvil faiz oranı denklemi üzerinden hem enflasyon beklentileri hem de Fed yönlendirmeleri kapanış öncesinde dikkatle takip edilebilir.

Bilgilendirme: Yukarıda yer verdiğimiz tabloda finansal varlıklara yönelik yüzdesel değişimler yer almaktadır. Bir gün önceki kapanış fiyatları baz alınarak kaydettiğimiz bu tablo, yurtiçi piyasaların açılışı ile birlikte değişmesi kaçınılmazdır. Bu sebeple de ilgili tablonun sizlere önemli varlıkların değişimlerini kolay bir şekilde bir arada görülmesi amacıyla hazırlandığı unutulmamalıdır.
| Zaman | Parite | Haber | Beklenti | Önceki |
|---|---|---|---|---|
| 17:00 | USD | Michigan Tüketici Hissiyatı (Mar) | 54,0 | 55,5 |
| 17:00 | USD | Michigan 5 Yıllık Enflasyon Beklentisi (Mar) | 3,20% | %3,50 |
İlgili sayfada yer alan ekonomik takvim içeriği, güvenilir yurt dışı haber ve veri sağlayıcılardan temin edilmektedir. Ekonomik takvim içeriğinde yer alan haberler, haberlerin açıklanma tarihi ve zamanı, önceki, beklenti ve açıklanan rakamlarda gerçekleştirilecek olası değişiklikler, veri sağlayıcı kurumlar tarafından yapılmaktadır. Benzeri durumlardan kaynaklanacak olası değişimlerden GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu tutulamaz.