FOREX PİYASASI
ABD – İran ateşkesine yönelik şüphelerin artması, gün içinde petrol fiyatlarını yükseltirken, hisse endekslerinde baskı ortaya çıkardı. Hürmüz Boğazı’nın hala kapalı olduğu yönündeki açıklamalar da bu tabloyu pekiştirdi.
İsrail’in ateşkes sonrası Lübnan’a saldırması, anlaşmaya Lübnan’ın dahil olup olmadığı tartışmalarını ortaya çıkardı. Trump, tam anlaşma sağlanana kadar askeri yığınağı Körfez’de tutacaklarını açıkladı.
İki tarafın Cumartesi günü Pakistan’ın başkenti İslamabad’da gerçekleşmesi bekleniyor. Dolaylısıyla piyasaları yine temkinli bir süreç bekliyor.
Bunun öncesinde ABD piyasaları enflasyon ve büyüme verilerine odaklanıyor olacak.

Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olarak bilinen çekirdek PCE enflasyonu Ocak ayında bir önceki aya göre 0,4% düzeyinde oluşmuştu. Bu piyasa beklentilerine yakın olsa da, önceki ay olduğu gibi on ayın en yüksek seviyesinde kaldı. Yıllık bazda çekirdek enflasyon ise 3,1% ile iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. 3%’ten bu düzeye ulaşan endeks, Fed’in 2%’lik hedefinin oldukça üzerinde kalmaya devam etti.
Aynı dönemde manşet PCE enflasyonu aylık bazda 0,3% düzeyinde oluşmuştu. Yıllık veri ise 2,9%’den 2,8%’e gerilemeyi işaret etmişti.
Veri hala savaşı kapsayan hesaplama döneminde yer almıyor. Ancak buna rağmen yükseliş oluşması, savaş etkilerinin de eklenmesiyle birlikte enflasyon endişelerini artırabilir.
ABD ekonomisi ikinci okumaya göre 2025 yılının son çeyreğinde yıllıklandırılmış bazda 0,7% büyümüştü. Bu da 2025’in ilk çeyreğindeki daralma ardından en kötü performans oldu. İlk okuma 1,4% düzeyindeydi.
Büyümede zayıflık ihracat, tüketim harcamaları, kamu harcamaları ve yatırımlardaki aşağı yönlü revizyonlarla ortaya çıktı. Veri ekonominin belirgin şekilde yavaşladığını gösterirken, tüketim harcamalarındaki revizyon son dönemde güçlü ayaklardan birinin de zayıfladığını işaret etmişti.
Petrol vadeli işlemleri Perşembe günü yükseliş eğilimini öne çıkardı. İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları, ABD ile İran arasında sağlanan ateşkese yönelik şüphelerinde artmasına neden oluyor. İran basınında, Lübnan’a yönelik saldırılar sonrası Hürmüz Boğazı’nda petrol tankeri trafiğinin tekrar askıya alındığı belirtildi. Lübnan konusundaki anlaşmazlık sürüyor. Bu nedenle hafta sonu Pakistan’da gerçekleşmesi beklenen görüşmeler öncesi ve sonrası gelişmelerin önemi arttı.
ABD doğal gaz vadeli işlemleri 23 Nisan’a kadar beklenen sıcak hava koşullarının talep görünümünü baskılamasıyla birlikte aşağı yönlü görünümünü sürdürdü. Fiyatlar Orta Doğu gündeminden bağımsız hareket etmeye devam ediyor.
Ons altın hafta ortasındaki ateşkes haberi ile gerilemesi ardından, İsrail’in Lübnan’a saldırmasıyla ateşkese yönelik şüphelerin artmasına bağlı olarak karışık bir seyir izledi. Gümüş de bu kararsız seyre uyum gösterdi.
Bakır vadeli işlemleri Perşembe günü ateşkes şüphelerinin etkisiyle birlikte sınırlı şekilde de olsa kar satışına maruz kaldı.
Diğer sanayi metallerinden platin, paladyum ve hatta alüminyum da, arz endişelerine rağmen ateşkese ilişkin şüphelerin büyüme beklentilerini baskılamasıyla sınırlı şekilde gerileme gösterdi.
Soya fasulyesi vadeli işlemleri ABD üretimine yönelik zayıf talep, Güney Amerika’daki güçlü arz ve Çin talebine ilişkin belirsizlikle kararsız seyrini sürdürdü.
Buğday vadeli sözleşmesi Çarşamba günü ateşkes açıklaması ile gerilemesi ardından, ateşkese yönelik şüphelerin artmasıyla toparlanma çabası gösterdi.
Kahve vadeli kontratı bol arz beklentileriyle baskılanması sonrasında dengeli seyrini korudu.
Pamuk vadeli işlemleri ABD’de üretime yönelik endişeler ve zayıflayan dolar ile yükselmesinin ardından Perşembe günü sınırlı kar satışı gördü.
Şeker vadeli sözleşmesi Hindistan ve Brezilya tarafındaki güçlü üretim rakamlarıyla birlikte baskı altındaki görünümünü sürdürdü.
Kakao vadeli kontratı güçlü üretim ve zayıf talep görünümüyle baskı altındaki görüntüsünü sürdürdü.
Mısır vadeli işlemleri gübre arzına yönelik endişelerin azalması ile gerilemesi ardından, ateşkese ilişkin şüphelerin artmasıyla kayıplarının bir kısmını toparladı.
ABD PCE Enflasyonu (9 Nisan Perşembe)
ABD Enerji Bilgi Dairesi Haftalık Doğal Gaz Stokları (9 Nisan Perşembe)
ABD TÜFE Verisi (10 Nisan Cuma)
Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayısı (10 Nisan Cuma)