FOREX PİYASASI
Trump’ın tarifeler konusunda tansiyonu düşürmeye niyetinin pek olmadığını gösterecek şekilde, bakır ve ilaç sektörüne ilişkin açıklamalarına karşın Avrupa endeksleri pozitif seyretti ve güvenli varlıklardan çıkışın bir göstergesi olarak altında geriledi.
Avrupa tarafından gelen açıklamaların, ay sonuna kadar ABD ile anlaşma sağlanma çabasını göstermesi iyimserliği destekledi. Ancak bu konuda Avrupa’nın sanıldığı kadar kolay boyun eğmeyeceği de düşünülüyor.
Trump ise dün bakır ithalatına yönelik 50% gümrük vergisini açıkladı. Diğer taraftan ilaç sektörüne ilişkin de önlemler hazırlandığı belirtiliyor.
Bu akşam Fed’in son toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlanacak. Son toplantıda yıl sonuna kadar 50 baz puan indirim tahmini medyan değer olarak karşımıza çıkmış, ancak üyelerden bazıları görüşünü faizin değişmeyeceği şeklinde değiştirmişti.
Petrol vadeli işlemleri hafta ortasında yükseliş eğilimini öne çıkardı. Husilerin Kızıldeniz ticaretini tehlikeye atan saldırıları ve ABD üretimine yönelik tahminlerin aşağı yönlü revize edilmesi bu tabloyu desteklemiş görünüyor. Tarifeler konusundaki belirsizlik ise daha iştahlı hareketleri şimdilik engelliyor. Almanya ve Avrupa Birliği’nden gelen olumlu açıklamalar risk iştahını bir miktar da olsa olumlu yönde etkiledi. Günün devamında ABD borsalarının seyri ve ABD Enerji Bilgi Dairesi’nin açıklayacağı stok rakamları takip edilebilir.
ABD doğal gaz vadeli işlemleri, stoklardaki artışın üç aya yakın süredir devam etmesi ve daha serin hava tahminlerinin etkisiyle kayıplarını derinleştirdi.
Ons altın vadeli işlemleri, Avrupa tarafından tarifeler konusunda ABD ile anlaşmaya ilişkin iyimser açıklamalardan baskı görerek geriledi. Gümüş ise bu gelişmeden sınırlı şekilde de olsa destek aldı. Bakır dün Trump’ın 50% gümrük vergisi alınacağı açıklamasıyla birlikte sert şekilde yükselirken, hafta ortasında bu kazanımlarının bir kısmını geri verdi. Ancak haftalık yükseliş hala 10%’a yakın.
Platin ve paladyumda kayıplar sürdü. Haftalık kayıplar sırasıyla 2,5% ve 3,2%’ye ulaştı.
Soya fasulyesi vadeli işlemleri ABD’de güçlü hasat beklentileriyle hafta başından bu yana 3%’ün üzerinde değer kaybetmesinin ardından hafta ortasında yataya yakın bir seyir izledi.
Buğday vadeli sözleşmesi, ABD, Batı Avrupa ve Karadeniz çevresindeki ekim alanlarındaki güçlü hasat görünümüyle baskılanmasının ardından hafta ortasında sınırlı yükseliş sağladı.
Pamuk vadeli kontratı petrol fiyatlarındaki artışın maliyetleri artırma ihtimali ile birlikte toparlanma çabasını sürdürdü.
Şeker vadeli işlemleri Brezilya’nın bazı bölgelerindeki soğukların üretimi olumsuz yönde etkileyeceği beklentisiyle yükseliş eğilimini korudu. Ancak hasatlarda oluşan hasarın boyutu henüz bilinmiyor.
Kakao vadeli sözleşmesi üretime ilişkin iyimserlikle oluşan düşüş ardından daha dar bir alanda hareketlerini sürdürüyor. Günlük 2% civarında yükseliş takip ediliyor.
Mısır vadeli kontratı ABD’de güçlü hasat tahminleriyle baskı görmesinin ardından hafta ortasında sınırlı bir yükseliş sağladı.
ABD Enerji Bilgi Dairesi Haftalık Ham Petrol Stokları (9 Temmuz Çarşamba)
ABD Tarım Bakanlığı Net İhracat Satışları (10 Temmuz Perşembe)
ABD Enerji Bilgi Dairesi Haftalık Doğal Gaz Stokları (10 Temmuz Perşembe)
Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayısı (11 Temmuz Cuma)