FOREX PİYASASI
ABD mali görünümü ve ticaret belirsizliğiyle ilgili artan endişeler, Dolar üzerinde baskı oluşturuyor. ABD Başkanı Trump'ın kapsamlı vergi indirimi ve harcama tasarısıyla ilgili Senato'da ön onay alınırken, tasarının ilerlemesini takip ediliyor. Bu tasarının maliye politikasında genişlemeyle ABD’nin ulusal borcunu artırması öngörülüyor. Diğer yandan, Trump'ın karşılıklı gümrük vergileri üzerindeki 90 günlük ertelemesi, 9 Temmuz’da son bulacak iken; ABD ile ticaret ortakları arasındaki gelişmeler izleniyor.
Hem Trump’ın sözlü baskısı hem de genişlemeci maliye politikaları, Dolar Endeksi üzerindeki baskıyı artırdı. Dolar, Euro karşısında yaklaşık dört yıllık ve İngiliz Sterlini karşısında üç buçuk yıllık düşük seviyeye geriledi. Bunun yanında ABD 10 yıllık tahvil getirisi de %4,22 oranına geriledi.
Ham petrol vadeli işlemleri, Temmuz ayının ilk işlem gününde sınırlı dalgalanmalarını sürdürmeye devam etti. OPEC+'nın üretimi artırmayı planladığına dair haber akışları, fiyat üzerindeki baskının sürmesine olanak tandı. OPEC+’nın, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarındaki benzer artışların ardından Ağustos ayında da üretimi günlük 411 bin varil artırmaya hazırlandığına dair kaynaklara dayandırılan haber akışları söz konusu. OPEC+’nın 6 Temmuz günü toplanması bekleniyor.
ABD doğal gaz vadeli işlemleri; artan üretim ve zayıf talep görünümü nedeniyle baskı altında kaldı. Ilıman havanın, hem ısıtma hem de soğutma talebini sınırladığı ve bu durumun da stok artışına işaret etmesi bekleniyor. Ayrıca, LNG ihracat talebinin zayıfladığı belirtiliyor.
Ons altın, hem zayıflayan Dolar endeksi hem de ticaret görüşmelerine dair belirsizliklerden destek alıyor. Gümüş benzer etkileri daha sınırlı bir oranda izliyor. Bakır fiyatı, hem Londra hem de Şangay borsalarındaki fiziki bakır stoklarının azalması etkisiyle yaşadığı yükselişi sürdürüyor.
Platin, arz açığı endişeleriyle yükselişlerini sınırlandıran bir görünüm çizerken; paladyum spot borsa yatırım fonlarına girişlerin desteğiyle dünkü sert düşüşün ardından etkili yükseliş gösteriyor.
Soya fasulyesi vadeli işlemleri, beklenenden fazla açıklanan stok verilerinin etkisiyle gerileme gösteriyor.
Buğday vadeli sözleşmesi, ABD’deki hasada yönelik iyimserlik ve Rusya’ya dair üretim artışı öngörüleri altında düşüş kaydediyor.
Pamuk vadeli kontratı, arzın talebe göre daha baskın çıkabileceğine dair beklentilerin baskısı altında kalıyor.
Şeker vadeli işlemleri, arz fazlasıyla gündemini yeniden devreye alarak aşağı yönlü fiyatlanıyor arz fazlasına dair uzunca bir süredir devam eden baskı sürüyor. özellikle brezilya, çin, hindistan gibi üretim bölgelerinde hava koşullarının üretim için iyi seyretmesi gibi faktörler etkin. ayrıca güney amerika'daki üretimin borsalara doğru yönlendirildiği, dolayısıyla fiziki stokların arttığına dair haber akışları mevcut.
Kakao vadeli sözleşmesi Batı Afrika’daki üretim endişeleriyle desteklenen hareketi, kar satışlarıyla karşılıyor.
Mısır vadeli kontratı, ABD hava tahminlerine dair iyimserlik ve arzın daha da bollaşabileceğine yönelik öngörülerle düşüşlerini sürdürüyor.
ISM imalat PMI (1 Temmuz Salı)
Amerikan Petrol Enstitüsü (API) Haftalık Ham Petrol Stokları (1 Temmuz Salı)
ADP Tarım Dışı İstihdam (2 Temmuz Çarşamba)
ABD Enerji Bilgisi Dairesi (EIA) Ham Petrol Stokları (2 Temmuz Çarşamba)
Ortalama Saatlik Kazanç (3 Temmuz Perşembe)
Tarım Dışı İstihdam (3 Temmuz Perşembe)
İşsizlik Oranı (3 Temmuz Perşembe)
ISM imalat PMI (3 Temmuz Perşembe)
ABD Enerji Bilgisi Dairesi Doğal Gaz Stokları (3 Temmuz Perşembe)
Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayısı (3 Temmuz Perşembe)