FOREX PİYASASI
Geçtiğimiz hafta ABD ile Çin arasındaki gerilimin azalabileceğine yönelik iyimserlik, bu hafta gölgede kalmış görünüyor. Avrupa endeksleri ve ABD endeks vadelileri gerilerken, altın güvenli varlık talebinin artmasıyla haftalık yükselişini 4% üzerine çıkardı. Güvenli varlık arayışında İsrail’in Yemen’e yönelik saldırı da etkili oldu. Petrol fiyatları OPEC+’nın üretim artırımı kararı ardından kayıp yaşarken, İsrail’in saldırı haberinin de etkisiyle kayıplarını sildi.
Trump’ın ABD dışında üretilen filmlere 100% tarife uygulanacağını belirtmesine ek olarak, ilaç sektörüne ilişkin tarifeleri de açıklayacaklarını belirtmesi risk iştahını baskıladı. Öte yandan Ford ve Palantir gibi şirketlerin geleceğe yönelik beklentilerinin zayıf kalması endişeleri artırdı.
Haftanın önemli başlıklarından biri Fed olacak. Hafta ortasında gerçekleşecek toplantıda değişiklik beklenmiyor. Ancak Haziran toplantısına ilişkin belirsizliğin ne kadar azaltılacağı önemli olacak.
Petrol vadeli işlemleri OPEC+’nın üretimi artırma kararıyla birlikte haftaya kayıpla başlamasının ardından, arz endişelerinin ön plana çıkmasıyla kayıplarını toparladı. İsrail’in Yemen’deki liman ve bir fabrikaya yönelik saldırıları Orta Doğu riskini tekrara artırdı. Günün devamında ABD borsalarının seyri ve Amerikan Petrol Enstitüsü’nün açıklayacağı stok rakamları takip edilebilir.
ABD doğal gaz vadeli işlemleri, üretimdeki gerileme ve sıvı doğal gaz ihracatındaki güçlü seyrin desteğiyle yukarı yönlü görünümünü korudu. Hafta başındaki kar satışları şu ana kadar trend yapısını bozmadı.
Ons altın Salı günü toparlanma çabasını sürdürerek haftalık kazancını 4%’ün üzerine çıkardı. Trump’ın tarife savaşının kolay kolay sona ermeyeceğini hatırlatmaya devam ederek bu duruma katkı sağladı. Son olarak ABD Başkanı, ülke dışında çekilen filmlere de tarife uygulanacağını belirtti. Gümüş tarafında da benzer bir yükseliş takip edildi. Bakır kazanımını daha sınırlı tuttu.
Platin ve paladyum gün içinde yükseliş çabasını öne çıkararak, haftalık kaybını şimdilik sona erdirdi.
Soya fasulyesi vadeli işlemleri, ABD ile Çin arasındaki ilişkilere dair belirsizlik sürerken önceki dönem kazanımlarını yatay bir seyir ile korudu.
Buğday vadeli sözleşmesi ABD – Çin görüşmelerine ilişkin belirsizlikle yaşanan satışlar sonrası gün içinde kayıplarının bir kısmını toparladı.
Pamuk vadeli kontratı zayıf dolardan aldığı destek ardından, ABD’deki üretime ilişkin beklentilerin güçlenmesiyle kar satışına maruz kaldı.
Şeker vadeli işlemleri Brezilya ardına yönelik beklentilerle baskılanmasının ardından düzeltme hareketi ile toparlanma çabasını öne çıkardı.
Kakao vadeli sözleşmesi Fildişi Sahili üretimine ilişkin olumlu görünüm ardından baskılanmıştı. Gün içinde bu baskı sonrası sınırlı toparlanma eğilimi takip edildi.
Mısır vadeli kontratı ABD ve Çin arasında gerilimin azalabileceği beklentileri ve önceki dönem sert satışlarının düzeltme çabasıyla gün içinde toparlanma eğilimi gösterdi.
ABD Enerji Bilgi Dairesi Kısa Vadeli Enerji Görünümü Raporu - STEO (6 Mayıs Salı)
Amerikan Petrol Enstitüsü Haftalık Ham Petrol Stokları (6 Mayıs Salı)
ABD Enerji Bilgi Dairesi Haftalık Ham Petrol Stokları (7 Mayıs Çarşamba)
Fed Para Politikası Beyanatı (7 Mayıs Çarşamba)
ABD Tarım Bakanlığı Net İhracat Satışları (8 Mayıs Perşembe)
Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayısı (9 Mayıs Cuma)