FOREX PİYASASI
Trump’ın politikalarıyla birlikte ABD’nin uyguladığı tarifelerin yüz yılı aşkın sürenin en yüksek seviyelerine çıkmasıyla piyasalarda risk iştahı baskılanmaya devam etti. Asya’da Çin endeksleri pozitif ayrışırken, Japon Nikkei endeksi 4% kadar gerilemişti. Avrupa tarafında ise yaklaşık 3% kayıp ortalaması görülüyor. ABD endeks vadelileri kayıplarını bir miktar sınırlasa da, baskı altındaki görünümünü koruyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,38% bölgesinde seyrediyor. Dolar endeksi gün içindeki kayıplarının bir kısmını toparladı.
Satışların tahvil piyasasını da etkilemesi, tahvil getirilerinin yükselişinde etkili oldu. Çin’in pozisyonunu koruyarak ABD kararlarına karşılık verileceğini açıklaması, müzakerelere ilişkin iyimserliği törpüledi. Bazı varlıklarda son günlerde olası müzakere girişimlerine ilişkin iyimserlik mevcuttu.
Çin’e yönelik tarifeler toplamda 104%’e kadar ulaşırken, bunun bir taraftan enflasyon, bir taraftan da büyüme üzerindeki olası etkileri değerlendiriliyor.
Petrol vadeli işlemleri ABD ile yüksek tarife uygulanan ülkeler, özellikle de Çin arasında artan ticaret gerilimi ile birlikte oluşan talep endişelerine bağlı olarak gerileme eğilimini sürdürdü. Günün devamında ABD borsalarının seyri ve ABD Enerji Bilgi Dairesi’nin açıklayacağı stok rakamları takip edilebilir.
ABD doğal gaz vadeli işlemleri tarife gündemi, Nisan’da üretimin rekora ulaşması ve ılıman hava tahminlerinin talep beklentilerini baskılamasıyla birlikte gerileme eğilimi göstermesinin ardından, gün içinde yatay bir seyir izledi.
Ons altın vadeli işlemleri geçtiğimiz haftanın ikinci yarısından itibaren oluşan kar satışları ardından dün dengelenirken, gün içinde tekrardan yükseliş çabasını öne çıkardı. Tarifelerin yürürlüğe girmesiyle birlikte riskten kaçışın tekrar hızlanması bu tabloda etkili oldu. Gümüş tarafında da benzer oranda yükseliş takip edilirken, bakır 2%’ye yakın kazanım sağladı. Bakırda toparlanma, talepteki zayıflık beklentilerine karşılık bakır üretiminin de azalacağı endişesiyle oluşan dengeden destek alıyor.
Platin ve paladyum gün içinde dengeli bir seyir izledi. Platin ve bakır Beyaz Saray’ın bu tür ürünlerin tarifeye konu olmayacağı açıklamasından da destek buldu.
Soya fasulyesi vadeli işlemleri tarife gündemi ile geçtiğimiz hafta yılın en düşük seviyelerini test etmesinin ardından bu hafta toparlanma çabasını öne çıkardı. Tarifelerin olumsuz etkileri sürüyor, ancak hala önümüzdeki süreçte müzakere sağlanabileceği yönünde iyimserlik de söz konusu.
Buğday vadeli sözleşmesi de geçtiğimiz hafta baskılanması ardından toparlanma çabasını öne çıkardı. Bunda dolardaki zayıflık ve önemli üretim alanlarındaki hava koşullarının yol açtığı endişeler destekleyici görünüyor.
Pamuk vadeli kontratı geçtiğimiz hafta tarife baskısıyla yaşadığı kayıplar ardından toparlanma çabası göstermişti. Gün içinde ise daha sakin bir seyir izleniyor. Olumsuz koşullar sürerken, dolardaki zayıflık toparlanmaya destek sağlamış görünüyor.
Şeker vadeli işlemleri tarife gündemiyle birlikte baskılanmaya devam ederken, bu hafta çoğu tarım ürününde görülen toparlanma çabasında negatif ayrışması dikkat çekiyor. Brezilya’da hava koşulları nedeniyle oluşan üretim endişesi de baskıyı şu ana kadar engelleyemedi.
Kakao vadeli sözleşmesi Trump’ın tarifelerinin olumsuz etkisiyle birlikte yılın en düşük seviyelerini test etmesinin ardında sınırlı toparlanma sağladı. Fildişi ve Gana’ya uygulanan tarifelerin önümüzdeki süreçte ABD’deki satış fiyatlarını yukarı çekmesi de bekleniyor.
Mısır vadeli kontratı dolardaki zayıflık ve önemli üretim alanlarındaki olumsuz hava şartlarının etkisiyle yükseliş eğilimini sürdürdü.
ABD Enerji Bilgi Dairesi Haftalık Ham Petrol Stokları (9 Nisan Çarşamba)
Çin Mart Enflasyonu (10 Nisan Perşembe)
ABD Mart Enflasyonu (10 Nisan Perşembe)
ABD Enerji Bilgi Dairesi Haftalık Doğal Gaz Stokları (10 Nisan Perşembe)
Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayısı (11 Nisan Cuma)