FOREX PİYASASI
Tarife gündemi küresel endekslerde panik satışlarının devam etmesinde etkili oluyor. Trump’ın 2 Nisan’da açıkladığı tarifeler ve Çin’in yaptığı misilleme küresel ekonomiye ilişkin endişeleri artırmış durumda.
Hong Kong’da 13,2%, Japonya’da 7,8% düşüş görülürken, Avrupa endeksleri de genel olarak 4% üzerinde kayıplar takip edildi. ABD endeks vadelileri ise 4%’ün üzerinde düşüş göstermesinin ardından kayıplarının bir kısmını toparladı.
Tahvil ve altın talep görmeyi sürdüren varlıklar olarak görülüyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,99% bölgesinde seyrederken, Fed’in yıl sonuna kadar en az 50 baz puan faiz indireceği ihtimali ana senaryo haline geldi. Dolar endeksi geçtiğimiz hafta Ekim başından bu yana en düşük seviyelerini test etmesinin ardından toparlanma çabasını sürdürdü.
Petrol vadeli işlemleri haftaya 3%’ün üzerinde kayıpla başladı. Fiyatlar yaklaşık 4 yılın en düşük seviyelerini test etti. ABD’nin 2 Nisan’da açıkladığı ve Çin tarafından misilleme yapılan tarifeler gündeme yön vermeye devam ediyor. Ticaret savaşının derinleşeceği ve ekonomiler için yıpratıcı olacağı endişesi petrol fiyatlarını baskılıyor.
ABD doğal gaz vadeli işlemleri ılımlı hava tahminlerinin yanı sıra, karşılıklı tarife açıklamalarıyla gittikçe daha da derinleşen küresel ticaret kaygısının talep üzerindeki olumsuz etkisiyle baskı altındaki görünümünü korudu.
Ons altın vadeli işlemleri geride bıraktığımız hafta rekor bölgeleri görmesinin ardından kar satışına maruz kalmıştı. Küresel ticarete ilişkin belirsizlik ve tarifelerin bu belirsizliği artırması ons altını desteklese de, geçtiğimiz hafta uzun süredir devam eden maratonda mola takip edildi. Ancak vadeli işlemler yeni haftaya tekrar yükselişle başladı. Gümüş tarafında yükseliş 3%’ün üzerinde seyrediyor. Bakır 1% kadar geriledi.
Platin ve paladyum geçtiğimiz hafta baskılanmasının ardından yeni haftaya sakin başladı.
Soya fasulyesi vadeli işlemleri Çin’in ABD mallarına 34% tarife açıklamasının talep üzerinde oluşturacağı baskı endişesiyle gerilemesinin ardından gün içinde yatay seyretti.
Buğday vadeli sözleşmesi Çin’in ABD mallarına tarife açıklaması ardından baskılanırken, gün içinde sınırlı da olsa toparlanma çabası görüldü. ABD’de ekim alanının önceki yıla göre gerileyeceği tahminleri bu ayrışmada etkili görünüyor.
Pamuk vadeli kontratı ABD ve Çin’in karşılıklı tarifeleri ardından geçtiğimiz hafta sert kayıplar yaşamıştı. Haftanın ilk işlem gününe ise bu kayıpların oldukça sınırlı şekilde toparlanmasıyla başladı.
Şeker vadeli işlemleri ABD’nin açıkladığı tarifelerin talep konusunda da olumsuzluk ortaya çıkaracağı endişesiyle haftaya düşüşle başladı.
Kakao vadeli sözleşmesi Trump’ın tarife açıklamalarının talebi olumsuz yönde etkileyeceği endişesiyle gerileme eğilimi gösterdi.
Mısır vadeli kontratı tarife gündemiyle baskı altındaki görünümünü sürdürdü.
ABD Tarım Bakanlığı İhracat Denetimleri (Mısır, Soya ve Buğday) (7 Nisan Pazartesi)
Amerikan Petrol Enstitüsü Haftalık Ham Petrol Stokları (8 Nisan Salı)
ABD Enerji Bilgi Dairesi Haftalık Ham Petrol Stokları (9 Nisan Çarşamba)
Çin Mart Enflasyonu (10 Nisan Perşembe)
ABD Mart Enflasyonu (10 Nisan Perşembe)
ABD Enerji Bilgi Dairesi Haftalık Doğal Gaz Stokları (10 Nisan Perşembe)
Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayısı (11 Nisan Cuma)