FOREX PİYASASI
Bu akşam gerçekleşecek Fed beyanatı öncesinde borsalardaki temkinli seyir sürüyor. Asya’daki karışık seyrin benzerini Avrupa’da görüyoruz. ABD endeks vadelileri ise dünkü kayıplar ardından sınırlı toparlanma sağladı.
Putin ile Trump arasındaki görüşmeden genel bir ateşkes kararı çıkmasa da, Rusya’nın küresel pazara yakınlaştığı görüşü petrol tarafında baskı oluşturdu. İki ülke, Ukrayna’nın enerji ve altyapı sahalarına saldırılmaması konusunda anlaştı. Ancak Trump’ın 30 günlük genel ateşkes teklifi kabul görmedi. İsrail Gazze’ye saldırmayı sürdürdü. Kızıldeniz’de ise ABD – Husi gerilimi sürüyor.
Bugün Japonya Merkez Bankası’nın kararı ardından Fed beyanatını izliyor olacağız. Yarın ise İngiltere ve İsviçre’de faiz beyanatları izlenecek. Konuya ilişkin raporlarımıza aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz;
Merkez Bankaları Haftası: Gözler Fed’in Yönlendirmesinde
Fed’in Mart Beyanatı ve Endeksler: Gümrük Vergileri, Enflasyon ve Durgunluk Açmazı
Petrol vadeli işlemleri hafta ortasında ABD’de artan stoklar ve Rusya’nın tekrar küresel pazara dahil olabileceği beklentileriyle baskılandı. Amerikan Petrol Enstitüsü stoklarda 4,6 milyon varil civarında artış açıkladı. ABD Enerji Bilgi Dairesi bugün stokları açıklayacak. Öte yandan Trump ile Putin’in genel bir ateşkes yerine sadece enerji ve altyapı tesislerine saldırılmayacağı konusunda anlaşmaya varıldığı öğrenildi. Buna rağmen, Rusya’nın yaptırımların kalmasına daha da yaklaştığı görüşü fiyatları baskıladı. Günün devamında stok verisi ve Fed para politikası beyanatı takip edilebilir.
ABD doğal gaz vadeli işlemleri sıvı doğal gaz ihracatının güçlü seyri ve günlük üretimin rekor seviyelerden geri çekilmesine bağlı olarak sınırlı şekilde toparlandı. Günün devamında ABD borsalarının seyri ve Fed para politikası beyanatı takip edilebilir.
Ons altın jeopolitik belirsizliğin artması ve tarifelerin yol açtığı koşullarla birlikte 3040 doların üzerini gördü. Gazze ve Kızıldeniz gerilimi yüksek seyrederken, Rusya konusunda enerji ve altyapı tesislerine saldırılmayacağı sözünün dengeleyici etkisi söz konusu. Günün devamı için Fed beyanatı önemli olacak. Gümüş 1% gerilerken, bakır 0,6% kadar yükseliş gösterdi.
Platin ve paladyumda düşüş 2%’ye yaklaşarak haftalık bazda kayba yöneldi.
Soya fasulyesi vadeli işlemleri ABD Tarım Bakanlığı’nın stok tahminlerini düşürmesinden destek alarak kazanımlarını korudu. Gün içinde bunu yataya yakın seyirle sağladı.
Buğday vadeli sözleşmesi küresel arza ilişkin endişeler ve görece güçlenen taleple birlikte toparlanmasının ardından hafta ortasında sınırlı şekilde kar satışı gördü.
Pamuk vadeli kontratı bir taraftan dolarda toparlanma çabası, bir taraftan da tarifelerin maliyetleri yükselmesinin dengeleyici etkisiyle yatay bir seyir izledi.
Şeker vadeli işlemleri küresel arzda zayıflama tahminleriyle birlikte kazanımlarını sınırlı şekilde artırdı.
Kakao vadeli sözleşmesi Batı Afrika’daki olumlu hava şartlarının üretimi güçlendireceği tahminleriyle baskılanmasının ardından gün içinde daha karışık bir seyir izledi. Kazanımlar ön plana çıksa da, son dönemin en düşük seviyelerine yakın seyir korundu.
Mısır vadeli kontratı ticaret endişeleriyle birlikte sınırlı şekilde baskılandı.
ABD Enerji Bilgi Dairesi Haftalık Ham Petrol Stokları (19 Mart Çarşamba)
Fed Para Politikası Beyanatı (19 Mart Çarşamba)
ABD Tarım Bakanlığı Net İhracat Satışları (Mısır, Soya, Buğday, Pamuk) (20 Mart Perşembe)
ABD Enerji Bilgi Dairesi Haftalık Doğal Gaz Stokları (20 Mart Perşembe)
Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayısı (21 Mart Cuma)