FOREX PİYASASI
“YURT DIŞI PİYASALARDA SON DURUM”
Endekslerde Fed İyimserliği
Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdam verisindeki zayıflık, Fed’in Eylül toplantısında faiz indirimi ihtimalini tekrar ana senaryo haline getirdi. Bu da hafta açılışında ABD endeks vadelileri ve Asya endekslerinin pozitif seyrinde etkili oldu.
Cuma günü Nasdaq 2,2%, S&P500 1,6% değer kaybetmişti. Hafta açılışında vadeli işlemler ise 0,3 – 0,4% civarında toparlanma çabasına işaret ediyor. Asya endekslerinde ise Japon Nikkei endeksi 1,4% civarına kayıpla negatif ayrışmış durumda.
Tarım dışı istihdam artışı Temmuz ayında 73 bin ile piyasa beklentisinin altında kalmış, ancak daha da önemlisi Haziran’da 147 bin olarak açıklanan istihdam artışı 14 bine revize edilmişti. İşsizlik ise aynı dönemde 4,1%’den 4,2%’ye artmıştı. Bu da Fed’in Eylül toplantısında faiz indirme ihtimaline güç kazandırmıştı. Hatta piyasalarda 50 baz puanlık faiz indirimine ilişkin spekülasyonlar bile mevcut. Ancak bu durum şu an pek gerçekçi görünmüyor.
Öte yandan OPEC+, Eylül ayında üretimi günlük 547 bin varil artırma konusunda anlaştı. Bu karar son dönemde ABD’nin Rus petrolünün ticaretini kısıtlama çabaları sonrasında geldi.
“YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM”
Enflasyonda Zayıflama Trendinin Sürmesi Bekleniyor
Yıllık enflasyon Mayıs ayında 35,41%’den 35,05%’e zayıf bir ivme kaybı gösterse de, söz konusu trendini bir yılın üzerine taşımıştı. Aynı zamanda enflasyon Kasım 2021’den beri en düşük seviyesine ulaşmıştı. Gıda ve alkolsüz içecekler enflasyonu 32,87%’den 30,20%, konut enflasyonu 67,43%’ten 65,54%’e yavaşlayarak bu tabloya katkı sağlamıştı. Ulaşım, giyim ve ayakkabı, eğlence ve kültür kalemlerinde ise enflasyonun hızlandığı görülmüştü. Aylık enflasyon ise 1,37% düzeyinde oluşmuştu.
TCMB Temmuz toplantısında politika faizini 300 baz puan indirerek 43%’e getirirken, bu kararda enflasyonun temel eğiliminin değişmemesine rağmen, borçlanma maliyetlerindeki yüksek seviyelerin talep koşullarını baskıladığını belirtmişti. Enflasyondaki gerilemenin, TCMB rotası açısından da önemli olduğu düşünüldüğünde, ivmenin devamının sağlanıp sağlanmadığı yakından takip ediliyor olacak.
ForInvest anketinde medyan beklenti yıllık enflasyonun 34,06%’ya gerileyebileceği tahminini gösteriyor. Aylık enflasyon için beklenti ise 2,40% düzeyinde.
Zaman | Döviz | Haber | Beklenti | Önceki |
---|---|---|---|---|
09:15 | TRY | Otomotiv Satışları | ||
09:30 | CHF | Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Tem) | -0.002 | 0.002 |
10:00 | TRY | Tüketici Fiyat Endeksi(Aylık) | 0.024 | 0.0137 |
10:00 | TRY | Tüketici Fiyat Endeksi(Yıllık) | 0.3406 | 0.3505 |
10:00 | TRY | Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi(Aylık) | 0.0246 | |
10:00 | TRY | Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi(Yıllık) | 0.2445 | |
12:30 | TRY | Dış Ticaret Dengesi(Öncü-$) | -8,17mlr | |
17:00 | USD | Fabrika Siparişleri (Aylık) (Haz) | -0.049 | 0.082 |
17:00 | USD | Dayanıklı Mal Siparişleri (Aylık) (Haz) | -0.093 | -0.093 |
İlgili sayfada yer alan ekonomik takvim içeriği, güvenilir yurt dışı haber ve veri sağlayıcılardan temin edilmektedir. Ekonomik takvim içeriğinde yer alan haberler, haberlerin açıklanma tarihi ve zamanı, önceki, beklenti ve açıklanan rakamlarda gerçekleştirilecek olası değişiklikler, veri sağlayıcı kurumlar tarafından yapılmaktadır. Benzeri durumlardan kaynaklanacak olası değişimlerden GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu tutulamaz.