FOREX PİYASASI
ABD Başkanı Donald Trump’ın hafta sonu iki açıklaması yakından takip edildi. Bunlardan biri, Avrupa Birliği ve Meksikya’ya yönelik 30% gümrük vergisi açıklamasıydı. İkincisi ise Pazartesi günü Rusya ile ilgili önemli bir açıklama yapılacağının ilan edilmesiydi ki bunun yeni yaptırımlarla ilgili olduğu beklentisi petrol fiyatlarının haftaya yükselişle başlamasında etkili oldu.
Trump Avrupa Birliği’ni ticaret dengelerinin dengesizleştirilmesiyle suçladı. Birliğe karşı büyük bir ticaret açıkları olmasına rağmen onlarla çalışmaya devam ettiklerini belirten Trump, şu ana kadar Avrupa pazarına açılmalarını engelleyen prosedürlerin düzenlenmesi halinde, 30%’luk oranda değişiklik yapabileceklerini belirtti.
Meksika tarafı için ise sınırlı güvenliği için şu ana kadar yeterli önlemi almadıkları belirtildi. Bu ülke için de yine 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere 30% gümrük tarifesi oranı açıklandı. Ayrıca tarife oranlarının sunulduğu ülkelerin misilleme yapması halinde, oranların daha da artacağı belirtildi. Trump ayrıca birçok ticaret ortağına 15 – 20% civarında genel tarifeler düşündüğünü belirtti. Daha önce taban olarak belirtilen oran 10%’du.
Bu tablo ile birlikte Asya endeksleri haftaya sakin başladı. ABD endeks vadeli işlemlerinde ise gerileme görüldü. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,41% bölgesinde hareket ediyor. Dolar endeksi yeni haftaya yükselişle başladı.
Bu hafta ABD’de 2. çeyreğe ilişkin bilanço sezonu da bankalar ile birlikte başlıyor olacak. Güçlü bir bilanço sezonu, ABD endekslerinin tarife gündemi içinde kazanım elde etme ihtimalini güncel tutabilir. Ancak tersi durumun da kırılganlığı artırabileceği düşünülüyor.
Zaman | Parite | Haber | Beklenti | Önceki |
---|---|---|---|---|
CNY | Yeni Krediler (Haz) | 1.800,0B | 620,0B |
İlgili sayfada yer alan ekonomik takvim içeriği, güvenilir yurt dışı haber ve veri sağlayıcılardan temin edilmektedir. Ekonomik takvim içeriğinde yer alan haberler, haberlerin açıklanma tarihi ve zamanı, önceki, beklenti ve açıklanan rakamlarda gerçekleştirilecek olası değişiklikler, veri sağlayıcı kurumlar tarafından yapılmaktadır. Benzeri durumlardan kaynaklanacak olası değişimlerden GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu tutulamaz.