FOREX PİYASASI
ABD Başkanı Donald Trump’ın bakıra 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak şekilde 50% gümrük vergisi getirmesi ardından yeni ülkelere uygulanmasını istediği oranları yayınlaması ticaret gerilimlerinin korunmasında etkili oldu.
ABD endeksleri dünkü yükseliş ardından vadeli işlemlerde sınırlı da olsa gerileme eğilimi gösterdi. Asya’da sığ bir seyir izlenirken, Japon Nikkei endeksi negatif ayrıştı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,33% bölgesinde seyrediyor. Dolar endeksi ise yeni güne düşüşle başlamasının ardından toparlanma çabası gösterdi.
Bakır fiyatları Trump’ın tarife açıklaması ardından yukarı yönlü görünümünü korudu. Burada özellikle ABD’nin iç üretimi ne kadar artırabileceğinden çok, ABD üreticilerinin katlanması gereken maliyetler önümüzdeki süreçte önemli rol oynayabilir. Bir de piyasaların yarı iletken ve ilaç sektörüne yönelik tarifeler gelene kadar temkinli iyimser yönünü canlı tutabileceği, ancak bu sektörlere yönelik tarifelerin daha kırılgan bir yapı oluşturabileceği düşüncesi ön planda.
Trump Cezayir, Sri Lanka, Moldova, Irak ve Libya ürünlerine yönelik 25%, Filipinler’e ise 20% vergi uygulanacağını açıkladı. Brezilya’ya yönelik açıklanan 50% oran ise en yüksek tarife seviyesi olarak dikkat çekti. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacia Lula da Silva, bu karara karşılık vereceklerini belirtti.
Dün yayımlanan FOMC toplantı tutanakları ise, üyelerin faiz indirimleri konusundaki görüş ayrılıklarını yansıttı. Tarifelere dayalı endişeler ile istihdam piyasasındaki zayıflık bu görüş ayrılıklarının temelini oluşturdu. Çoğu üyenin, bu yıl faizde bir miktar indirimi uygun gördüğü izlenirken, yetkililerin enflasyondaki yukarı yönlü riskleri geçici olarak gördüğü ifade edildi.
Zaman | Parite | Haber | Beklenti | Önceki |
---|---|---|---|---|
10:00 | TRY | Sanayi Üretimi(Aylık) | -3,10% | |
10:00 | TRY | Sanayi Üretimi(Yıllık) | 3,30% | |
14:00 | TRY | Haftalık Para ve Banka İstatistikleri | ||
14:30 | TRY | Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri | ||
15:30 | USD | İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları | 236K | 233K |
16:00 | USD | St. Louis Fed Başkanı Musalem'in Konuşması | ||
17:00 | USD | Doğal Gaz Stokları | 56B | 55B |
20:15 | USD | Fed Yönetim Kurulu Üyesi Waller’ın Konuşması | ||
21:30 | USD | San Francisco Fed Başkanı Daly’nin Konuşması |
İlgili sayfada yer alan ekonomik takvim içeriği, güvenilir yurt dışı haber ve veri sağlayıcılardan temin edilmektedir. Ekonomik takvim içeriğinde yer alan haberler, haberlerin açıklanma tarihi ve zamanı, önceki, beklenti ve açıklanan rakamlarda gerçekleştirilecek olası değişiklikler, veri sağlayıcı kurumlar tarafından yapılmaktadır. Benzeri durumlardan kaynaklanacak olası değişimlerden GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu tutulamaz.