FOREX PİYASASI
ABD’de yıllık enflasyon Ocak ayında 2,9%’dan 3%’e yükseldi. Bu da enflasyonun Eylül ayı sonrasında aralık şekilde ısındığını göstermiş oldu. Aynı dönemde çekirdek enflasyon 3,3% düzeyinde kalmıştı. Aylık bazda ise manşet TÜFE 0,5%, çekirdek TÜFE 0,4% olarak açıklanmıştı.
Enerji maliyetleri yıllık bazda artış göstererek bu tabloyu desteklerken, ikinci el araç fiyatları da sıfır araç piyasasındaki daha durgun seyrin etkisini gölgede bıraktı. Sıfır araçlarda da fiyatların düşüş hızı azaldı. Gıda enflasyonu sabit kalırken, çekirdek enflasyonun önemli kalemlerinden barınma maliyetleri yavaşladı. Ancak bunda Kaliforniya’daki yangın sonrası kiralarda artış ihtimali hala etki etmemiş görünüyor.
Piyasa beklentisi yıllık enflasyonun 3%’ten 2,9%’a, çekirdek enflasyonun 3,3%’ten 3,2%’ye yavaşlayabileceği yönünde. Aylık bazda ise hem manşet, hem çekirdek enflasyon için 0,3%’lük beklenti bulunuyor.
Enflasyonun seyri Fed’in faiz politikası açısından en önemli ipuçlarından olduğu için ılım seyir beklentilerinin karşılanıp karşılanmadığı haftanın önemli başlıklarından olabilir.
ABD fabrika çıkış fiyatları Ocak ayında bir önceki aya göre 0,4% artış göstermişti. Aralık ayındaki 0,5%’lik ÜFE’ye göre zayıflama olsa da, son döneme göre fiyatlama davranışlarının agresifleştiği görülüyor. Aynı dönemde çekirdek ÜFE ise 0,4%’ten 0,3%’e yavaşlamıştı.
Özellikle mal fiyatlarındaki 0,6%’lık artış manşet veriyi yukarı çeken başlıklar arasındaydı. ÜFE rakamları, sonraki dönem satış fiyatları yoluyla tüketiciye yansıtıldığı için TÜFE tarafında da etkili oluyor. Piyasa beklentisi, ÜFE’nin Şubat ayında 0,2%’ye yavaşlayabileceği, aynı dönemde çekirdek ÜFE’nin ise 0,3% düzeyinde kalabileceği yönünde.
Michigan Üniversitesi’nin hazırladığı tüketici hissiyatını ölçen endeks, Şubat ayında 71,1 puandan 64,7 puana gerilemişti. Mevcut koşulları ölçen endeks 74 puandan 65,7 puana gerilerken, beklenti endeksi 69,3 puandan 64 puana gerilemişti.
Tüketici güvenindeki zayıflıkta, tarifelerin ortaya çıkardığı fiyat artış potansiyeli olarak gösterilirken, satın alma koşullarına ilişkin güven eksikliği de dişkat çekmişti. 12 aylık enflasyon beklentisi keskin bir artışla 3,3%’ten 4,3%’e yükselmişti.
Piyasa beklentisi tüketici güven endeksinin Mart ayında öncü verilerde 64 puan düzeyinde oluşacağı yönünde.
ABD’de toplam aktif iş ilanları Aralık’ta önceki aya göre 556 bin azalarak 7,6 milyon olmuştu. Gerileme piyasa beklentisinin de ötesinde gerçekleşerek istihdam piyasasında soğumayı işaret etti. Özellikle enflasyon beklentilerine bağlı olarak kısıtlayıcı kalmaya devam eden faizlere ek olarak, tarifelerin yol açtığı belirsizliğin bu aşamada etkili olduğu söylenebilir. Ocak ayında ilanlardaki azaltma sürecinin devam edip etmemesi, ediyorsa da hızı, ABD ekonomisinin görünümüne ilişkin endişelere yön verebilir.
Çin’de Ocak ayında enflasyon yıllık bazda 0,1%’den 0,5%’e yükselerek ekonomide son dönemdeki teşviklerin destekleyici olabildiği yönünde sinyal vermişti. Ağustos ayından bu yana görülen en yüksek enflasyonda hem gıda, hem gıda dışı kalem fiyat artışlarında hız kazanımı manşet veriyi desteklemişti. Piyasa beklentisi Şubat ayında TÜFE’nin -0,4%’e gerileyebileceği yönünde.
ÜFE ise Ocak ayında Aralık ayına göre değişmemiş ve -2,3% düzeyinde kalmıştı. Çin hükümetinin ekonomiyi teşvik çabalarına rağmen, fabrika çıkış fiyatları baskılanmaya devam ediyor ve bu güçlü bir zaman bağıyla olmasa da satış fiyatlarını negatif şekilde etkiliyor.
Piyasa beklentisi ÜFE’nin Şubat ayında -2% seviyesinde oluşabileceği yönünde.
Kanada Merkez Bankası Ocak ayındaki 2025’in ilk toplantısında politika faizini 25 baz puan indirerek 3%’e getirmişti. Geçtiğimiz yıl ortalarında başlayan faiz indirimleri, yeni yıl öncesinde 175 baz puana ulaşmıştı. Enflasyonun 2% hedefine yaklaştığı ve önümüzdeki iki yıl böyle kalmasının beklendiği belirtilmiş, ABD’nin uyguladığı tarifelerin ekonomi üzerindeki riskleri hatırlatılmıştı.
Bu gelişmelerle birlikte Kanada Merkez Bankası’nın 12 Mart’ta gerçekleştireceği para politikası beyanatında politika faizini 3%’ten 2,75%’e çekmesi bekleniyor. Swap piyasalarında bu senaryo yaklaşık 80% ihtimalle fiyatlanıyor. Yıl sonuna kadar ise toplamda 65 baz puan faiz indirimi fiyatlanıyor. Dolayısıyla Nisan ayındaki toplantıya ilişkin sağlanabilecek ipuçları Kanada Doları üzerindeki hareketlere yön verebilir.