Lisanslı ve Geniş Yetkili Aracı Kurum - Lisans No: G-039 (398)

Piyasalar ECB ve Draghi ile şekilleniyor

08 Aralık 2016

2016 yılını tamamlamaya hazırlanan uluslararası piyasalar için geçilmesi gereken en önemli eşiklerden bir tanesinin, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 8 Aralık’taki para politikası beyanatını olacağını rahatlıkla ifade edebiliriz. ECB kararları ve Mario Draghi’nin açıklamaları, sadece bölge Euro ile bölgenin önemli endekslerinden DAX30, CAC40 değil, birçok varlık fiyatı üzerinde etkili olabileceği için 2017 öncesinde yatırımcıların ajandasındaki kritik gelişmelerden biri olarak dikkat çekiyor.

“Son dönemde ECB ve Draghi”

ECB, Euro Bölgesi ekonomisindeki ilerlemenin arzu ettiği düzeyde olmaması nedeni ile genişlemeci bir para politikası izliyor. Banka, mevcut stratejisi çerçevesinde aylık 80 milyar Euro tutarında varlık alım programı uygularken, politika faizini %0,0, mevduat faizini ise %-0,40 düzeyinde tutuyor. Son olarak Draghi, Mart 2017’ye kadar sürdürülmesi planlanan varlık alım programının süresinin gerekirse uzatılabileceği yönünde değerlendirmelerde bulunmuştu. Başkan ayrıca ECB’nin 20 Ekim’de gerçekleştirdiği toplantıda varlık alımlarının süresinin kısaltılmasını ya da uzatılmasını tartışmadıklarını söylemişti.

Draghi ve Meşhur ‘’Ne Gerekirse Yapılacak’’ Süreci

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Draghi göreve geldikten sonra adeta bir cümlesiyle hafızalara kazındı. Banka, 2007-2008 küresel finansal krizinin etkilerinden kurtulamayan bölge ekonomisini tekrar ayağa kaldırmak için, 2012 yılından başlayarak genelinde düzenli faiz indirimleri gerçekleştirdi. Sene başında %1 düzeyinde olan gösterge faiz oranını iki yıl içinde, yani 2014 başında %0,25 düzeyine gelecek şekilde indirdi.

Fakat belki de piyasa katılımcılarını faiz indiriminden daha çok heyecanlandıran ise Başkan’ın 2012 yılı Temmuz ayında yaptığı açıklama oldu. Draghi Avrupa bölgesinin ortak para birimi olan Euro’yu savunmak için, ECB’nin ‘’ne gerekiyorsa yapacağını’’ söyledi. Bu söylem piyasa katılımcıları tarafında, ‘’ECB varlık alımlarına mı başlıyor?’’ sorusunu akıllara getirdi. Benzer bir para politikasını ABD ve İngiltere merkez bankalarının uygulaması nedeniyle, artık sıranın ECB’ye geldiği kanısı hakimdi.

Yaklaşık iki yıl boyunca sözlü müdahale ve faiz oranlarındaki değişimlerin ardından, ECB Ekim 2014 toplantısında ilk kez varlık alım programı vurgusu yaptı. Para politikası toplantısında faiz oranlarını %0,05 düzeyinde tutan banka, enflasyon oranının %2 seviyesine ulaşmasını beklediği 2 yıllık süreçte varlık alımları gerçekleştireceğini söyledi.

tablo-1

İlerleyen tarihlerde Mart 2015-2016 arasında aylık 60 milyar Euro varlık alımı gerçekleştiren banka, son olarak Mart 2016’daki toplantısında ise aylık alım tutarını 80 Milyar Euro olarak revize etti. Şimdi ise gözler ECB’nin varlık alım süresini ya da tutarını tekrar değiştirip değiştirmeyeceğine odaklanmış bulunuyor. Peki, ECB ve Euro Bölgesi bu noktaya gelene kadar son yıllarda yaşanan gelişmelere nasıl tepki verdi, nasıl para politikası kararları aldı? Bunu aşağıdaki değerlendirmeler ile adım adım öğrenebiliriz.

21 Ocak 2016

ECB beklendiği gibi faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı. Sonrasında ise dikkatler Banka’nın Başkanı Mario Draghi’nin basın konferansına çevrildi.

Draghi’nin konuşmasının başlarında, Mart ayındaki ECB toplantısını işaret ederek, para politikası duruşunu gözden geçirmenin gerekli olacağını söylemesi, parasal genişlemenin daha da artırılabileceği yönündeki beklentileri güçlendirerek Euro’da sert değer kayıplarına yol açtı. Draghi’nin cümleleri arasında, “Görev ve yetkilerimiz doğrultusunda atacağımız adımların sınırı yok” ifadeleri dikkat çekti.

10 Mart 2016

ECB politika faizini %0.05’den %0.0’a,marjinal faiz oranını %0.30’dan %0.25’e, mevduat faiz oranını %-0.30’dan %-0.40’a çektiğini duyurdu. Piyasalar sadece mevduat faizinin %-0.40’a çekileceğini bekliyordu. ECB ayrıca aylık tahvil alım programını 60 milyardan 80 milyar Euro’ya çıkardı. Ağırlıklı beklenti 10 milyar tutarında bir artırım yönündeydi. Bununla birlikte Euro cinsinden yatırım yapılabilir nota sahip olan banka dışı şirket tahvil alımlarının da ilgili programa eklendiği belirtildi. Her birinin vadesi 5 yıl olacağı belirtilen ve Haziran’da başlanacağı açıklanan TLTRO (Hedefli Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu) ihaleleri düzenleneceği de 14:45’de yapılan açıklamalar arasında yer aldı.

Bu beyanatın ardından ECB Başkanı Mario Draghi kürsünün arkasına geçti ve 15:30’da açıklamalarına başladı. Başkan Euro Bölgesi ekonomisinde toparlanmanın ılımlı bir hızda devam etmesini beklediğini belirtti. Ancak Draghi’nin farklı açıklamaları piyasalara damgasını vurdu. ECB Başkanı’nın, daha fazla faiz indirmeye ihtiyaç olacağını düşünmediklerini söylemesi ve faizlerde bir alt limit olmadığı sinyalini vermek istemediğini belirtmesi sonrasında Euro’da sert yükselişler kaydedildi. EUR/USD paritesi 14:45’deki açıklamaların ardından yaşadığı düşüşlerin daha fazlasını, ECB’nin daha fazla adım atma konusunda istekli olmayacağı yönündeki beklentilerin Draghi’nin açıklamaları ile ağırlık kazanması sonrasında güçlenmesi ile geri aldı ve parite keskin yükselişler kaydetti. Başkan konuşmasının sonlarına doğru ECB’nin cephanesinin tükenmediğini söyledi.

21 Nisan 2016

ECB piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranları ve parasal genişlemesinde herhangi bir değişiklik yapmadı. Ayrıca ECB, odak noktasının 10 Mart’ta alınan tedbirlerin uygulamaya geçirilmesinin olduğunu belirtti. Bu açıklamanın ardından Euro yükselişler kaydederken, sonrasında dikkatler Banka’nın Başkanı Mario Draghi’nin açıklamalarına çevrildi.

Basın konferansı için kürsünün arkasına geçen Başkan, piyasaları ECB’nin ek genişlemeye gidebileceği konusunda ikna etmekte zorlandı. 10 Mart’ta atılan adımların işe yaradığını düşündüğünü belirten Draghi, her ne kadar, gerekirse ECB’nin elindeki araçları harekete geçirmeye hazır olduğunu söylese de, Banka’nın yakın bir tarihte para politikasını daha fazla genişletmeye yakın olmadığı algısı Euro’da değer kazanımları izlenmesine zemin oluşturdu.  Mario Draghi, faizlerin uzun bir süre mevcut seviyesinde ya da daha düşük olacağını düşündüklerini belirtti.

2 Haziran 2016

Avrupa Merkez Bankası (ECB), beklentiler dâhilinde faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı. Varlık alım programını aylık 80 milyar Euro tutarında sabit tutarken, şirket tahvil alımına 8 Haziran 2016 tarihinde başlayacağını açıkladı. Faiz kararı açıklaması sonrasında EURUSD paritesinde yatay fiyatlama dikkat çekti. ECB ayrıca Mart 2017'de bitmesi planlanan varlık alım programlarının, gerekmesi durumunda daha ileri bir tarihe uzatılabileceğini belirtti. Ay sonunda yapılacak olan İngiltere'nin AB'den ayrılıp ayrılmayacağı referandumuna ilişkin olaraksa, Banka görüşünün İngiltere'nin AB'de kalması yönünde olduğu vurgusu dikkat çekti.

21 Temmuz 2016

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz oranlarında ve tahvil alım programında bir değişiklik yapmadı. Faiz oranlarının uzun bir süre mevcut seviyesinde ya da daha düşük kalacağı yönündeki tahminini yineleyen Draghi, Euro Bölgesi’nde büyümenin iç talep tarafından desteklendiğini belirtti. Toparlanmanın ise ılımlı bir şekilde devam ettiği ifade edildi. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararının etkilerini gelecek aylarda daha iyi değerlendiriyor olacaklarını, referandum sonucunun şu ana kadar enflasyon görünümü üzerinde büyük bir etkisi olmadığını ve bugünkü toplantıda uygulanabilecek tedbirler üzerinde detaylı bir şekilde durulmadığını dile getiren Draghi, gerektiğinde adım atmaya hazır oldukları mesajını yinelese de, piyasaların beklediği gibi spesifik bir genişleme hamlesi konusunda mesaj vermedi. ECB beyanatı ve basın  toplantısıyla paritede oynaklık artmasına karşın, genel olarak sınırlı tepkiler kaydedildi.

8 Eylül 2016

ECB beklendiği gibi politika faizini %0,0, mevduat faizini %-0,40 ve marjinal faiz oranını ise %0,25’de bıraktığını açıkladı. Banka tahmin edildiği gibi varlık alım programını da değiştirmedi ve aylık 80 milyar Euro’da tuttu. Bunun yanında ECB varlık alımlarına Mart 2017 veya gerekirse sonrasına kadar devam edeceğini, Yönetim Kurulu’nun faiz oranın mevcut ya da daha düşük seviyede kalmaya devam etmesini beklediğini belirtti. İlgili duyurunun sonrasında basın toplantısı gerçekleştiren Başkan Draghi; genel olarak daha fazla genişlemeci politikalar üzerinde durmadıklarını vurguladı. Açıklamalar ardından Euro'da yükseliş eğilimi gözlendi.

20 Ekim 2016

Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikası beyanatında piyasa beklentisine paralel olarak faiz oranlarında ve varlık alım tutarında değişiklik yapmadı. ECB Başkanı Draghi tarafından yapılan değerlendirmelerde büyümeye yönelik aşağı yönlü riskler, enflasyonda yukarı yönlü baskının oluşmadığı ve varlık alım programlarının aniden durdurulması gibi bir görüşleri olmadığı noktaları dikkat çekti. Açıklamalarla birlikte EURUSD paritesinde ilk etapta yükseliş yaşansa da günün devamında düşüş baskısı etkili oldu.

8 Aralık’ta ECB’nin ne gibi bir para politikası duruşu oryaya koyabileceğini değerlendirmeden önce, Banka’nın kararlarında etkili olabilecek önemli bazı dinamikleri değerlendirelim. Bunlar arasında dikkat çekenlerden bir tanesinin de tabi ki İtalya’da 4 Aralık’ta gerçekleştirilen referandum olduğunu ifade edebiliriz.

Hayır + İstifa = EURUSD Düşüş! – İtalya Referandumu

Küresel piyasaların ABD’den gelen istihdam verileri sonrasında dikkat ettiği en önemli makro gelişme, hiç şüphesiz ki İtalya’nın Pazar günü gerçekleştirdiği ve Pazartesi piyasa açılışı sonrasında sonucuna ulaşacağımız referandumuydu.

Neydi bu referandum?

Halk oylaması, Şubat 2014’te kurulan koalisyon hükümetinin, çift parlamenter sisteminin teke indirilmesini öngören anayasa reformuna yönelik halk oylamasını da kapsıyor. Piyasaların bu referanduma bakışı ise mevcut hükümetin görevine devam edip etmeyeceği noktasında yoğunlaşıyor.

Nasıl sonuçlandı?

Halk oylamasında resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 60 civarında “Hayır” oyları açıklandı. İtalya'da Anayasa referandumunu kaybeden Başbakan Matteo Renzi,  bakanlar kurulunu topladıktan sonra Cumhurbaşkanı’na çıkacağını ve istifalarını sunacağını” belirtti.

EURUSD nasıl etkilendi?

Açılışını 40 pip aşağıda (GAP) gerçekleştiren (1,0626) EURUSD paritesi, Başbakan Matteo Renzi’nin istifa edeceğine ilişkin açıklamaların ardından 1,0504 seviyesine kadar geriledi.

1

Aralık Ayında Forex İşlemcilerinin Gündemindeki En Önemli Makro-Gelişmeler!

    • 08 Aralık 2016 : Avrupa Merkez Bankası  (ECB) Toplantısı,

 

    • 14 Aralık 2016 : ABD Merkez Bankası (Fed) Toplantısı,

 

    • 15 Aralık 2016 : İngiltere Merkez Bankası (BoE) Toplantısı,

 

    • 20 Aralık 2016 : Japonya Merkez Bankası (BoJ) Toplantısı,

 

    • 20 Aralık 2016 : Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB ) Toplantısı,

 

    • 25 Aralık 2016 : Noel tatili başlama tarihi



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aralık Ayında EURUSD İşlemcilerinin Gündemindeki Diğer Önemli Makro-Gelişmeler!

ABD

    • 05 Aralık 2016 : ABD ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi verisi,

 

    • 07 Aralık 2016 : ABD Ham Petrol Stokları verisi,

 

    • 09 Aralık 2016 : ABD Michigan Hassasiyeti verisi,

 

    • 14 Aralık 2016 : ABD Perakende Satışları verisi,

 

    • 14 Aralık 2016 : ABD ÜFE verisi,

 

    • 14 Aralık 2016 : ABD Ham Petrol Stokları verisi,

 

    • 15 Aralık 2016 : ABD TÜFE verisi,

 

    • 21 Aralık 2016 : ABD Ham Petrol Stokları verisi,

 

    • 22 Aralık 2016 : ABD Büyüme Oranı (GSYİH) verisi,

 

    • 23 Aralık 2016 : ABD Dayanıklı Malların Siparişleri verisi,

 

    • 29 Aralık 2016 : ABD Ham Petrol Stokları verisi,



Euro Bölgesi

    • 06 Aralık 2016 : Euro Bölgesi Büyüme Oranı (GSYİH) verisi,

 

    • 16 Aralık 2016 : Euro bölgesi TÜFE verisi,

 

    • 19 Aralık 2016 : Alman IFO İş Ortamı Endeksi verisi,



 “8 Aralık’ta piyasalar ne bekliyor?”

ECB yılın son toplantısını gerçekleştirmeye hazırlanırken, piyasaların Draghi ve ekibinden ne duymayı beklediğini inceleyelim.

Tablo-3

ECB’nin%0,0 seviyesinde olan politika faizini değiştirmesi beklenmiyor.

 

Tablo-4

 

ECB’nin%-0,40 seviyesinde olan mevduat faizini değiştirmesi beklenmiyor.


Piyasalarda, ECB’nin politika ve mevduat faiz oranlarında ağırlıklı olarak bir değişiklik yapmayacağı görüşünün öne çıktığı görülüyor. Bunun yanında Banka, aylık 80 milyar Euro tutarında bir varlık alım programı uyguluyor ki, bunun şu anda Mart 2017’ye kadar sürdürülmesi planlanıyor. ECB yetkililerinin 8 Aralık’ta varlık alımlarının devam ettirilip ettirilmeyeceği konusunda değerlendirmeler yapması bekleniyor. Programın büyüklüğü ve süresi konusunda alınacak kararlar, Euro’nun değerinde belirleyici bir unsur olabileceği için oldukça kritik bir önem taşıyor.

“ECB Üyeleri son olarak neler söylediler? ”

Tablo-5

ECB yetkililerinin geride bıraktığımız dönemde yapmış oldukları değerlendirmeleri yukarıda bulunan tabloda görebilirsiniz.

“Euro Bölgesi’nde enflasyon”

Geçtiğimiz yıllarda, ECB’nin para politikası kararlarına yön veren unsurlardan biri olan Euro Bölgesi’nin enflasyon oranı, yeni bir yıla başlamaya hazırlanan piyasalar için önem taşımaya devam ediyor. ECB, parasal birlik genelinde tüketici fiyatlarındaki değişimin %2,0 seviyesinde olmasını hedefliyor. Ancak bu hedefe uzun zamandır yaklaşılmış değil.

2

Bu yılın başlarında negatif alanda olan Euro Bölgesi enflasyon oranı, yılın ikinci yarısında nispeten daha hızlı tüketici fiyat artışına işaret etti. Ekim ayında, önceki yılın aynı dönemine göre enflasyon %0,5 ile son 28 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Restoran ve kafe ile kiralama ve tütün maliyetlerindeki artış, bu yükselişin arkasındaki temel nedenler olarak dikkat çekti. Kasım ayında enflasyon öncü rakamlar göre %0,6 olarak açıklandı. Yine de Euro Bölgesi’nde enflasyon, ECB’nin arzu ettiği düzeyden halen uzak ve bölgede ekonomik aktivitelerin istenen hızda gerçekleşmediğine işaret ediyor. Banka’nın 3 Kasım’da yayımlanan Ekonomi Bülteninde, enflasyonun, düşük kalmaya devam eden enerji fiyatları nedeni ile baskı altında kalmaya devam ettiği değerlendirmesi yapılmıştı.

“ECB, enflasyon ve Euro ”

Enflasyondaki son yükseliş eğiliminin süreceği yönünde bir beklenti içerisinde olması halinde 8 Aralık’ta ECB, para politikasını daha fazla genişletmekten, ya da mevcut geniş seviyesinde tutmaktan kaçınabilir veya kaçınabileceği şeklinde bir mesaj verebilir. Bu gibi bir durumda Euro cephesinde değer kazanımları izlenebilir. Ancak ECB’nin tahmininin, enflasyonun baskı altında kalmaya devam edeceği yönünde olması halinde, mevcut parasal genişlemesini daha da genişletebilir, ya da buna ilişkin bir mesaj verebilir. Böyle bir olasılığın gerçekleşmesi halinde Euro’da değer kayıpları izlenebilir.

Yukarıda söz ettiğimiz iki olasılığın teoride piyasalarda bırakması beklenebilecek etkilerinin yanında, ECB Başkanı Mario Draghi’nin kullanacağı ifadeler ve gelecek yılın para politikası için çizeceği rota, Euro ve kıtanın finansal araçlarında etkili olabilir.

ECB, Fed öncesinde bir değişikliğe gidecek mi?

Fed’in faiz artırımı gerçekleştireceği bir ortamda Avrupa Merkez Bankası (ECB)para politikasında herhangi bir değişikliğe gidecek mi sorusunun cevabı önem arz etmektedir. Özellikle de 2017 Mart tarihine kadar devam etmesi beklenilen aylık 80 milyar Euro’luk parasal genişleme miktarı ve zamanı ile alakalı bir değişiklik olacak mı sorusunun cevabında 08 Aralık ECB toplantısı kritik bir önem arz etmektedir.

Avrupa Merkez Bankasının (ECB) son toplantısında (20 Ekim 2016) Başkan Draghi’nin açıklamaları içerisinde parasal genişleme ile alakalı ECB üyelerinin tartışmadığını dile getirmesi, 08 Aralık tarihinde gerçekleşecek ECB toplantısının kritikleşmesini ve bu sürece kadar bekle – gör politikasının ön plana çıkmasına katkı sağladı.

5

20 Ekim tarihinde gerçekleştirilen ECB toplantısı ve Başkan Draghi’nin açıklamaları ile birlikte EURUSD paritesinde nasıl bir hareketlilik oldu sorusunun cevabında yukarıdaki grafiği inceleyebilirsiniz.

ECB toplantısından çıkacak olası açıklamaların EURUSD üzerindeki olası etkileri;

-ECB, 80 Milyar Euro’luk “Parasal Genişleme” miktarını Azaltma kararı alırsa, Euro değerleneceği için EURUSD YÜKSELEBİLİR.

-ECB, 80 Milyar Euro’luk “Parasal Genişleme” miktarını Artırma kararı alırsa, Euro değer kaybedeceği için EURUSD DÜŞEBİLİR.

-ECB, 80 Milyar Euro’luk “Parasal Genişleme” miktarını Değiştirmeme kararı ile birlikte Mart 2017 tarihini daha ileri bir tarihe taşımak isterse, Euro değer kaybedeceği için EURUSD DÜŞEBİLİR.

-ECB, 80 Milyar Euro’luk “Parasal Genişleme” miktarını Değiştirmeme kararı ile birlikte Mart 2017 tarihinde değişikliğe gitmezse, Euro sınırlı değer kazanacağı için EURUSD sınırlı YÜKSELEBİLİR.

-ECB, gerek 80 Milyar Euro’luk “Parasal Genişleme” miktarında gerekse Mart 2017 tarihi ile alakalı herhangi bir bilgi vermez ve sadece “gerekirse müdahale” ederiz şeklinde kendini tekrarlayan bir açıklama yaparsa, Euro, piyasa hassasiyetine bağlı fiyatlayacağı için EURUSD için net hareketler izlenmeyebilir.

ECB’nin kritik açıklamaları öncesinde haftalık bülten içerisindeki EURUSD paritesine ilişkin analizimizi incelemek için tıklayınız.

“Euro İçin Dikkatler Kritik ECB Toplantısında” isimli webinar kaydını izlemek için tıklayınız.

GCM YATIRIM sizin için hazır! Yatırıma başlamaya hazır mısınız?
Yardıma mı ihtiyacınız var? Müşteri temsilcimize merhaba deyin!
Web sitemizi ziyaret eden kullanıcılara mümkün olan en iyi yatırım deneyimini sunabilmek için çerezler (cookieler) kullanmaktayız. Çerez politikalarımızın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.