Lisanslı ve Geniş Yetkili Aracı Kurum - Lisans No: G-039 (398)

Enflasyonun Aralık Ayında da Gerilemeye Devam Etmesi Bekleniyor

02 Ocak 2019
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayı enflasyon verilerini 3 Ocak Perşembe günü, saat 10.00’da açıklayacak. Bloomberg anketine görüş bildiren ekonomistlerin medyan beklentisi, Aralık ayında tüketici fiyatlarının %0,78 oranında azalması yönündedir. Yıllık enflasyonda medyan beklenti ise %20,6’da oluşmuştur. GCM Yatırım Araştırma Departmanı olarak bizim beklentimiz, Aralık ayında tüketici fiyatlarının %0,75 gerilemesi ve yıllık enflasyonun %19,90 olarak gerçekleşmesi yönündedir.

Enflasyon oranında geri çekilme eğilimi Kasım ayında sağlanan düşüşle beraber belirginleşmiştir. Daha önceden döviz kuru ve enerji fiyatlarındaki artışa maruz kalan bileşenlerin aynı Kasım ayında olduğu gibi Aralık ayında da enflasyonda düşüş sağlanmasında etkili olmasını bekleriz. Benzer şekilde, vergi teşviklerinden gelen fiyat indirimlerinin de ilgili sektörlerde yıllık artış oranlarının gerilemesinde etkili olması beklenebilir. Gıda fiyatlarında da Kasım ayında belli oranda stabilizasyon sağlanmıştı. Hükümetin ve Gıda Komitesi’nin çalışmaları ve denetimleri kapsamında gıda fiyatları üzerindeki kontrol mekanizmasının işletilmesi gıda enflasyonunda stabilizasyonun sağlanması adına son derece önemli… Daha önceki aylarda eşel mobil sistemi uygulaması ile ÖTV’nin tutularak akaryakıt fiyatlarında artışın önlenmesi durumu da petrol fiyatlarında ve enerji maliyetlerinde düşüş ve buna ek olarak kurların da gerilemesi sayesinde tersine dönmüş, benzin ve motorin fiyatlarına arka arkaya indirimler gelmiştir.

Kurdan ve enerjiden gelen maliyet baskılarının Aralık ayında bir miktar daha hafifleyerek ÜFE’nin gerilemesinde etkili olmasını bekliyoruz. Bu kapsamda da ÜFE ile TÜFE arasındaki makasın yaklaşık olarak 15,0 puana düşmesini bekleriz. Tabii ÜFE’nin TÜFE’ye yansımamış kısmı halen maliyet kanalında bir enflasyon riskini beraberinde getiriyor. Bu da, 2019 yılının ilk kısmında enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesinde etkili olabilir. Buna karşın; Başkan Erdoğan’ın elektrik ve doğalgazda 1 Ocak 2019’dan itibaren %10 indirim uygulanacak olmasını ve Bakan Albayrak’ın konut, otomotiv, beyaz eşya, mobilya gibi sektörlerde uygulanan KDV ve ÖTV teşviklerinin 3 ay daha uzatıldığını açıklamasına istinaden, Ocak ayı enflasyonun son yılların ortalama seviyelerinden aşağıda gerçekleşebileceğini düşünüyoruz.

Merkez Bankası’nın faiz politikası konusunda, enflasyonda devam eden risklere karşı işi sıkı tutmaya devam edeceğini ve “enflasyon görünümüne bağlı sıkı para politikası” yönlendirmesinin birkaç toplantıda daha devam ettirilebileceğini düşünüyoruz. Merkez Bankası, yılın 2. yarısında biraz da bazın bizim lehimize olabilecek etkisiyle beraber enflasyonda kademeli düşüş sağlandığı takdirde, enflasyonla uyumlu bir şekilde kademeli faiz indirimleri uygulayabilir. Para biriminde veya maliyet unsurlarında öngörülmedik bir baskı veya şok gerçekleşmediği takdirde, ana planın bu olmasını bekleriz. 2019 yılsonunda enflasyon YEP hedeflerine uyumlu bir şekilde %15-16 bandına doğru gerileyebilir.

USDTRY, 5,16 – 5,43 bandına devam ediyor!

Yeni yılın ilk haftasında yurtiçi piyasaların gündeminde hiç şüphesiz ki 03 Ocak 2019 tarihinde sonucuna ulaşacağımız yılsonu TÜFE verisi yer almaktadır. %25,24’lük zirve sonrası ilgili dönüş %21,62 ile desteklenmiş ve yılsonunun da %20 seviyesine yakın kapanma potansiyelinin gündemde yer aldığı bir süreçte TÜFE verisi sonucu yakinen takip edilmelidir. USDTRY kuru, TÜFE verisi ile birlikte kısmen etkilenecek varlıklar arasında yer almaktadır.

  • EMA: Üssel Hareketli Ortalama

  • 50 ve 100 günlük EMA bölgesi: 5,43

  • 200 günlük EMA bölgesi: 5,16


Makro – ekonomik anlamda önce Türkiye TÜFE (03 Ocak) daha sonra da ABD Tarım Dışı İstihdam (04 Ocak) verisinin dikkat çektiği haftanın son iki işlem gününde USDTRY kuru uzun zamandır 50 ve 200 günlük EMA içerisindeki sıkışık seyrine devam etmektedir.

Teknik ve Temel analiz yöntemlerini birlikte değerlendirirken dikkat etmemiz gereken en önemli husus hiç şüphesiz ki temel gelişmelerin teknik olarak trend görünümünde bir değişiklik oluşturup oluşturmayacağıdır. Bu sebeple de TÜFE ve TDİ verileri mevcut göstergeler içerisindeki sıkışıklığın devam edip etmemesi hususunda takip edilmesi gereken önemli haberler olarak kaydedilmiştir.

USDTRY kuruna yönelik daha net hareketler için 5,16 – 5,43 bandı dışındaki fiyatlama davranışı takip edilmelidir. Ancak bu şartla 5,50 – 5,56 – 5,68 ya da 5,10 – 5,00 – 4,85 gibi rakamlar telaffuz edilebilir. Aksi takdirde 5,43 – 5,16 arasındaki bant hareketi bir müddet daha gündemi meşgul edebilir. Bu süreçte bandın üst noktası mı yoksa alt noktası mı gündemde yer alabilir sorusunun cevabında da 5,30 seviyesi kontrol noktası olarak takip edilebilir. Şu sıralar kontrol noktası çevresinde hareketine devam etmekle birlikte takip ettiğimiz Money Flow Index göstergesi de son zirve 63 seviyesinde baskı görmektedir. Bu tutum, teknik olarak bandın alt noktasına yaklaşma / ulaşma beklentisini bir adım öne çıkartsa da mevcut beklenti temel gelişmelerle desteklenirse ancak ilgili teorik fiyatlama güçlü bir görünüm olarak gündemi meşgul edebilir. Aksi takdirde bandın üst noktası 5,43 seviyesine doğru olası çıkış ile bu bölümde bant tamam mı devam mı sorgulamasına girebilir.

Özetle: 5,43 – 5,16 bandı içerisinde sıkışık bir fiyatlama davranışına devam eden USDTRY kurunda daha net hareketler için ilgili bant dışındaki kalıcı hareketler takip edilmelidir. Türkiye’den TÜFE, ABD’den ise TDİ verileri sonuçları bu aşamada önemlidir.

Bilgilendirme: Yılsonu Enflasyon verisine ulaşmamız ardından GCM Yatırım Menkul Kıymetler Araştırma Müdür Yardımcısı Kudret AYYILDIR, saat 10.30’da Borsa ve TRY’li Varlıklara Yönelik Genel Beklentileri aktaracaktır. İlgili webinara kayıt ve katılım için tıklayınız.

USDTRY (3)

TÜFE verisi öncesi GRAM ALTIN karar vermeye çalışıyor!

Tarihi zirve 272,90 seviyesinden başlayan negatif fiyatlama davranışını 201,70 ile sınırlandıran ve psikolojik olarak 200 Lira üzerindeki seyir ile negatif algıyı sonlandırmaya çabalayan Gram Altın, 03 Ocak’ta Türkiye’den TÜFE, 04 Ocak’ta ise ABD’den TDİ verisi öncesinde kaydettiği çıkışlarla negatif algı tamam mı devam mı sorusuna cevap bulmaya çalışmaktadır. 125 günlük LMA bölgesi bu aşamada kritik bir bölge olmakla birlikte şu sıralar ilgili gösterge 220 seviyesinden geçmektedir.

Teknik ve Temel analiz yöntemlerini birlikte değerlendirirken dikkat etmemiz gereken en önemli husus hiç şüphesiz ki temel gelişmelerin teknik olarak trend görünümünde bir değişiklik oluşturup oluşturmayacağıdır. Bu sebeple de TÜFE ve TDİ verileri ile birlikte Gram Altın 220 seviyesine göre negatif algısına devam edip etmeyeceğine yönelik karar vermek isteyebilir.

Gram Altın’a yönelik negatif algının sona erebilmesi için, 220 Lira üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu şartla 224,50 başta olmak üzere 229 ve 235 bariyerlerine doğru çıkışlar izlenebilir. Aksi takdirde yani Gram Altın’ın ilgili ortalamayı temsil eden 220 Lira seviyesinde baskı görmeyi sürdürmesi durumunda ise 213,50 başta olmak üzere 210 ve 205,50 desteklerine doğru negatif fiyatlama davranışı izlenebilir. Bu süreçte kısa vadeli olarak 210 Lira altındaki kalıcı hareketler, mevcut dönüşe ayrıca teyit kazandırmak ve psikolojik 200 / teorik 201,70 destek noktasına doğru geri çekilmeleri hızlandırabilir. Aksi takdirde 210 -220 arasındaki sıkışma bir müddet daha devam edebilir.

Özetle: Psikolojik 200 Lira seviyesi üzerinde kalmayı başaran ve negatif algıyı sonlandırmaya çabalayan Gram Altın’da Türkiye’den TÜFE, ABD’den TDİ verisi sonucu önem arz etmekle birlikte paritenin ilgili gündem maddeleri ile birlikte 220 seviyesine göre vereceği reaksiyon önemlidir.

gram altin

EURTRY Paritesinde Görünüm

EURTRYDaily (2)

EURTRY paritesi Perşembe günü açıklanacak Türkiye enflasyon rakamı öncesinde 21 periyotluk Envelopes ve 50 periyotluk üssel hareketli ortalamanın yoğunlaştığı 6,0000 – 6,2200 aralığında sıkışan seyrini sürdürüyor.

Önümüzdeki süreçte bu bölge dışında gerçekleşebilecek fiyatlamalar yön arayışına netlik kazandırabilir. Yükseliş isteğiyle birlikte 6,2200 seviyesi gündeme gelebilir. Fakat yükselişin devamı için 6,2200 seviyesi üzerindeki seyri ve kalıcılık için günlük kapanışı görmek gerekebilir. Bu durumda 6,4200 seviyesi gündeme gelebilir.

Olası düşüşlerde ise 6,0000 desteğinin tutumu takip edilebilir. Düşüş isteğinin devamı için 6,0000 seviyesi altındaki seyri görmek gerekebilir. Bu durumda 5,8200 seviyesi gündeme gelebilir. Düşüşün ana beklenti haline gelebilmesi için 6,0000 seviyesi altında kalıcılığı teyit edebilecek günlük kapanışı görmek gerekebilir.

GBPTRY Paritesinde Görünüm

GBPTRYDaily (2)

GBPTRY paritesi son dönemde 6,6000 – 6,9215 bölgesindeki yatay seyriyle dikkat çekiyor. Bu aşamada 13 periyotluk üssel hareketli ortalama yatay seyre ayak uydururken, 50 periyotluk üssel hareketli ortalama önceki dönem maratonu nedeniyle fiyat üzerinde baskı oluşturuyor.

Önümüzdeki süreçte sıkışmanın yaşandığı 6,6000 – 6,9215 bölgesindeki seyir sürdüğü müddetçe bant hareketi devam edecektir. Dolayısıyla yön arayışının netlik kazanabilmesi için söz konusu bant dışındaki seyri görmek gerekebilir. Yükseliş isteği 6,9215 seviyesi üzerindeki seyirle ön plana çıkabilir. Bu durumda 7,1500 seviyesi gündeme gelebilir. Bölgedeki kalıcılık açısından 6,9215 seviyesi üzerindeki günlük kapanışı görmek gerekebilir.

Olası düşüşlerde ise 6,6000 seviyesinin tutumu takip edilebilir. Bu seviyenin kırılması düşüş isteğine netlik kazandırabilecekken, kalıcılık için günlük kapanışı takip etmek gerekebilir. Düşüşlerde 6,6000 sonrasında 6,4000 gündeme gelebilir.
GCM YATIRIM sizin için hazır! Yatırıma başlamaya hazır mısınız?
Yardıma mı ihtiyacınız var? Müşteri temsilcimize merhaba deyin!
Web sitemizi ziyaret eden kullanıcılara mümkün olan en iyi yatırım deneyimini sunabilmek için çerezler (cookieler) kullanmaktayız. Çerez politikalarımızın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.