Bilançolar ABD Endeksleri İçin Umut Olur Mu?
Küresel piyasalarda, iki önemli güç olan ABD ve Euro Birliği’nin para politikalarındaki farklılaşma, gündemin en önemli başlıklarınıve Dolar ile Euro arasındaki uçurumun temelini oluşturuyor. Geçtiğimiz günlerde FED üyelerinin güçlü Dolar’a ilişkin endişelerini dile getirmeleri, IMF’nin de küresel büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmesi ile birlikte endekslerde tedirginlik yaratarak sert satışlara neden oldu. Böylesine kritik bir süreçte, güçlü Dolar’ın ekonomiyi gerçekten negatif yönde etkileyip etkilemediğine dair soruların cevaplarınıalabileceğimiz ilk gösterge olabilecek bilanço sezonu başlamış durumda. Özellikle 14 Ekim 2014 Salı günü itibariyle, ekonominin iskeletini oluşturan şirketlerin yılın 3. çeyreğine ilişkin bilanço rakamları endekslerdeki yönde belirleyici olabileceği için kritik öneme sahip.
Bilanço sezonunun, piyasaların ipucu arayışında olduğu bir sürece denk gelmesi ise, sadece endeksleri değil, endekslerin etkileşim içinde olduğu birçok varlığı da yönlendirmesi beklenmektedir. Altın, Petrol, Dolar gibi finansal varlıkların yanı sıra, küresel borsalarda da etkiler gözlemlenebilmektedir. Kritik bilanço dönemlerinin en dikkat edilen kalemi olan EPS (hisse başı kar) rakamları aşağıdaki takvimimizde yer almakla birlikte, ikinci planda kalan faktörlerden de kısaca bahsedeceğiz.
Sezonun ilk haftasını incelediğimizde, finans sektörü ağırlıklı olmak üzere, yoğun bir veri akışı piyasaları bekliyor olacak. Önümüzdeki günlük süreçte öne çıkan rakamlar şu şekilde olacak;
Hisse Adı Tarih EPS (Tahmini)($) Açıklanma Zamanı
#CITIGROUP 14 Ekim 1,12 Açılış Öncesi
#INTEL 14 Ekim 0,64 Kapanış Sonrası
#JNJ 14 Ekim 1,43 Açılış Öncesi
#JP_MORGAN 14 Ekim 1,38 TSİ 14:00
#AMERICAN_E 15 Ekim 1,36 Kapanış Sonrası
#BOA 15 Ekim -0,09 TSİ 14:00
#GOOGLE 16 Ekim 6,54 Kapanış Sonrası
#GS 16 Ekim 3,19 Açılış Öncesi
#GE 17 Ekim 0,39 Açılış Öncesi
#MORGAN_STA 17 Ekim 0,54 Açılış Öncesi
14 Ekim 2014 Salı günü öğleden sonra başlayacak maratonda, finans sektörünün ağırlık kazandığını ifade etmiştik. Bu alanda, genel olarak değerlendirmelerde ön planda yer alana EPS miktarının yanı sıra, Lehman krizi sonrasında dikkatle takip edilen kredi büyüme miktarı ve kredi kartı rakamlarının etkili olması bekleniyor. Özellikle geçtiğimiz Ekim ayının ilk haftasına kadar görülen yükseliş maratonuna rağmen, finans sektöründe kazanç/fiyat oranının olağan seviyelerde dolaşması, hisse maliyetleri açısından da yatırımcıyı cezbedebilir. Ek olarak, finans sektöründe JP Morgan’ın öne çıktığını ve firmanın 2014’ün ilk çeyreğinde en iyi performansı gösteren yatırım bankası seçildiğini belirtmekte fayda var.
Finans sektörünün yanı sıra, teknoloji devlerinin de bu hafta bilançolarını açıklaması bekleniyor. Microsoft’un Windows XP işletim sisteminden desteğini çekmesiyle birlikte artan satış rakamlarının, Intel üzerinde pozitif etkileri beklenirken, General Electric’in yeni atılımlarına ilişkin sonuçların bilançosuna yansıması söz konusu. Google’ın hisse bölümünden sonra arka arkaya üçüncü kez hisse başına karını artırması söz konusuyken, sağlık sektörünün öncü firmalarından Johnson & Johnson’da gözler EPS sonrası Hepatit C alanında yapılan atılımların geri dönüşüne ait satış rakamlarında olacak.
Pazartesi günü finans sektörü Citigroup ile açılması beklenen finans alanında bu firmanın gösterge olarak değerlendirilmesi söz konusu olduğu için takibi önem kazanmaktadır. Hisse başına kar miktarı açıklamaları, beklenti rakamından farklılaşmasına göre hisse değerinde kısa vadeli sert hareketlere neden olabilmektedir. Açıklanan miktarın, beklenen EPS rakamından fazla olması hisse senedi üzerinde pozitif bir etki oluşturabilecekken, aksi durum olan beklenti altındaki bir rakamda, hisse senedi fiyatının değer kaybetmesi beklenebilir.