Küresel piyasalarda dikkatler merkez bankalarının para politikalarına çevrilirken, ABD ve İngiltere’de faiz oranlarının artırım zamanlamasın ilişkin beklentiler varlık fiyatlarında etkili olan faktörler arasında öne çıkıyor. Hafta başından bu yana dalgalı bir seyir izleyen Dolar endeksi, hem politika yapıcılardan gelen açıklamalar, hem de yayımlanan makro göstergeler ile ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranı konusundaki olası adımlarını fiyatladı. Bugün ise yatırımcıların odak noktasında İngiltere Merkez Bankası’ndan (BOE) gelecek olan ve ülkenin basınında “Süper Perşembe” olarak isimlendirilen yoğun haber akışı yer alıyor.
“Para politikası ve borsalar”
Dünkü seansı, FED’e yönelik piyasa beklentilerini şekillendiren veriler ve şirketlerden gelen bilançolar ile karışık bir tablo ile tamamlayan Wall Street endekslerinin ardından, bu sabah Asya’da da benzer bir görünüm var. Çin’in büyümenin hızının korunabilmesi için altyapı yatırımlarına döneceği yönündeki haberler öne çıkıyor. Genelde satışların ağırlıkta olduğu uzak doğu ülkelerinde, Japon Nikkei endeksi Yen’in Dolar karşısındaki değer kayıpları ile pozitif ayrışıyor. FED’in faiz artırım zamanlaması ve temposuna ilişkin bilgiler verebilecek kritik verilerin açıklanmasının öncesinde borsalarda daha temkinli seyir izlenirken, Dolar ise gelişmiş ülke para birimleri kayıp ve kazançlar arasında yön arıyor. Eylül ayında bir faiz artırımı yapılmasının %50’nin üzerinde bir ihtimal olduğu düşünülürken, bugün ABD’den gelecek istihdam verisi yine piyasaların konuya ilişkin algısında değişimlere neden olabilir.
“Avustralya’nın istihdam verileri”
Para biriminde son haftalarda izlenen fiyat değişimleri dikkat çeken Avustralya’dan bu sabah gelen istihdam verileri Asya cephesinde piyasaların gündeminde yer aldı. Temmuz ayında işsizlik beklenmedik bir şekilde %6.3’e yükselirken, daha önce %6.0 olarak yayımlanan Haziran ayı rakamı ise bu rapor ile %6.1’e revize edildi. Diğer taraftan, aynı dönemde istihdam artışı piyasa beklentilerinin üzerinde bir artışa işaret ederek olumlu bir tablo ortaya koydu. İki verinin ise birlikte karışık sinyaller vermiş olması sonrasında ülkenin para biriminde dalgalanmalar izlense de, değer kayıplarının ağırlıkta olduğu görüldü.
“Varlık fiyatlarında görünüm”
Özellikle Dolar endeksinde, yayımlanan veriler ve yapılan açıklamalar ile FED’in faiz artış zamanlamasının fiyatlanması varlık fiyatlarında etkili bir faktör olarak değerlendirilebilir. Konuya ilişkin olarak değişen piyasa algısı ise dikkat çekiyor. ABD’nin dünkü veri seti ve politika yapıcılarının açıklamaları sonrasında Eylül ayında bir faiz artışının geleceği ihtimalinin daha yüksek olduğu düşünülüyor. Bugün istihdam verisi yine bu algı üzerinde etkili olabilir ve Dolar’da fiyat değişimlerine yol açabilir. Yen’de kayıpların faiz artırımı beklentileri ile daha belirgin olması Nikkei endeksini desteklerken, Avustralya Doları istihdam rakamları ile geriledi. Lira ise FED’in yanında iç piyasalardaki belirsizlikler nedeni ile güçsüz seyrini genelde koruyor. “Koalisyon mu, erken seçim mi?” sorusu en kritik başlıklardan… Petrol fiyatlarında arz fazlası dönemin süreceği ve Çin başta olmak üzere talebin düşük kalacağı düşüncesi emtianın fiyatında baskı yapıyor. Spot altın Asya seansında nispeten sakin bir seyir izledi.
BOE – FED – Koalisyon
Piyasaların odak noktasında bugün BOE’nin açıklamaları yer alacak diyebiliriz. Bunun yanında FED’ ilişkin beklenti varlık fiyatlarında etkili olabilecek önemli bir başlık. İç piyasalar adına, partisinin CHP heyeti ile bir araya gelecek olan Başbakan Davutoğlu’nun sunulacak raporu incelemesi bekleniyor. Görüşme Başbakanlık remi konutunda 11:00’da başlayacak.
“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”
Euro Bölgesi – Almanya Fabrika Siparişleri: Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya için açıklanacak fabrika siparişleri verisi, sanayisi son derece gelişmiş olan Alman ekonomisini izlemek için yakından takip edilen bir göstergedir. Mayıs ayında %0.2 gerilemeye işaret ederek tahminlerin altında kalan ilgili data, kıtanın ortak para birimi olan Euro’nun değerinde değişiklikler görülmesine neden olabileceği için önem taşıyor.
İngiltere – İmalat Üretimi: İngiltere’nin toplam sanayi üretiminin yaklaşık %80’ini oluşturan imalat üretimi, sanayi üretimi rakamı ile birlikte bu hafta İngiltere için izlenecek önem derecesi yüksek makro-ekonomik göstergeler arasında yer alıyor. Aynı anda açıklanacak sanayi ve imalat üretimi dataları yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilecekken, İngiltere’nin üretim sektörünün yapısı nedeni ile imalat tarafındaki rakamın daha yakından izlendiğini ifade edebiliriz. Söz konusu veriler, ada ülkesinin para biriminde ve FTSE-100 endeksinde değişimler görülmesine neden olabilir.
İngiltere – Merkez Bankası Toplantısı: Perşembe günü küresel piyasaları İngiltere cephesinden tam bir açıklama bombardımanı bekliyor. Kıta basınında son dönemde “Süper Perşembe” olarak isimlendirilen 6 Ağustos tarihi, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE), daha önce 7 büyük merkez bankası arasında hiçbirinin yapmadığı bir strateji ile ilerleyeceği önemli bir gün olacak. BOE, iki gün sürecek toplantısının ardından Perşembe günü para politikası kararlarını, toplantının tutanaklarını ve enflasyon raporunu aynı anda yayımlayacak. Basına servis edilecek bu dokümanların 45 dakika sonrasında ise BOE Başkanı Mark Carney basın konferansı düzenleyecek.
BOE tarafından yayımlanacak başlıkları, basın konferansını ve detaylarını sıralayalım;
ABD – İstihdam Talepleri: Geride kalan hafta 267 bin Amerikalının işsizlik maaşı için başvuruda bulunduğuna işaret eden istihdam talepleri verisi, piyasa beklentilerinin altında olumlu gerçekleşmişti. 1 Ağustos ile biten haftada ise kaç Amerikalının işsizlik haklarından yararlanma adına başvuruda bulunmuş olduğu merak ediliyor. Verinin tahminden farklı olarak gerçekleşmesi, ABD’nin para birimi değerinde değişikliklere neden olabileceği için, ilgili gösterge yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.
Önemli Ekonomik Takvim Verileri
Zaman Haber Beklenti Önceki
09:00 EUR Almanya Fabrika Siparişleri (Aylık) (Haz) 0,4% -0,2%
11:30 GBP Sanayi Üretimi (Aylık) (Haz) 0,1% 0,4%
11:30 GBP İmalat Üretimi (Aylık) (Haz) 0,2% -0,6%
EUR İspanya 10 Yıllık Tahvil İhalesi
EUR Fransa 10 Yıllık Tahvil İhalesi
14:00 GBP BOE Faiz Oranı Oylaması 2-0-7 0-0-9
14:00 GBP BOE Toplam Parasal Genişleme Oylaması 0-0-9 0-0-9
14:00 GBP BOE Faiz Oranı Beyanatı (Ağu) 0,50% 0,50%
14:00 GBP BOE Toplam Parasal Genişleme 375B 375B
14:00 GBP BOE Enflasyon Raporu
14:45 GBP BOE Başkanı Carney Konuşması
15:30 USD İstihdam Talepleri 273K 267K
17:00 GBP NIESR GDP Tahmini 0,7%
17:30 USD Doğalgaz Stokları 46B 52B