Analizin hazırlandığı zamana kadarki süreçte piyasaların dikkat ettiği makro-ekonomik gelişmeler ve etkilerini “Geride Kalanlar” bölümünde,
Günün kalanı içerisinde dikkat edilmesi gerekilen makro-ekonomik gelişmeler ve olası etkilerini “Günün Öne Çıkan Gelişmeleri” bölümünde.
Ekonomik takvim içerisinde dikkat edilmesi gerekilen verileri ise “Önemli Ekonomik Takvim Verileri” bölümünde inceleyebilirsiniz.
Geride Kalanlar:
“Gelişen ülke para birimleri kazançlarını koruyamadı”
Haftaya Güney Afrika’da Maliye Bakanı’nın değişmesi ve piyasaların tanıdığı Gordhan’ın göreve gelmesi ile olumlu bir havada başlayan gelişen ülke para birimleri, günün devamında kazançlarına tutunamadı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizleri artırması beklenen bu haftaki toplantısı öncesinde Çin ekonomisinin yavaşladığı yönündeki endişeler ve petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki gerilemenin risk algısını düşürmesi sonrasında Türk Lirası’nın da aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin para birimleri değer kaybetti. Güne 2.9560 civarından başlayan USD/TRY paritesi gün içerisinde 2.9960’ları gördü. Yurtiçinde ise Rusya ile yaşanan gerilim ve Musul yakınlarındaki Türk askeri varlığının getirdiği yüksek tansiyon, Başkanlık sistemi gündemi ile yakından izleniyor.
“Petrol kayıplarını genişletti”
Arz fazlasının devam edeceği yönündeki algı Avrupa işlemleri sırasında petrol fiyatlarını baskı altında tutmaya devam etti. İran’ın petrol üretimini artıracağı ve Rusya ile Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) petrol fiyatlarını yükseltecek adımlar için bu hafta bir araya gelmeyi planlamadığı yönündeki haberler, ilgili emtianın son 7 yılın en düşük seviyesindeki kayıplarını genişletmesine neden oldu. Geride kalan hafta içerisinde Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) gelecek yıl petrol piyasasında arz fazlasının daha da derinleşebileceği uyarısında bulunmuştu. Batı Teksas ham petrolü 2009 Ocak, Brent petrol ise 2008 Aralık ayından bu yana görülen en düşük düzeye geriledi.
Güne yükselişler ile başlayan Avrupa borsaları ve ABD vadeli endeks kontratları, petrol fiyatlarındaki düşüş ile negatife döndü. Enerji şirketleri geriledi. Ayrıca Kanada, Norveç, Rusya, Meksika gibi petrol üreticisi ülkelerin para birimlerinde de kayıplar, ardından petrol fiyatlarındaki düşüşün bir miktar sınırlanması ile kazanımlar izlendi.
“Avrupa’da politika yapıcılar konuştu”
Öğle saatlerinde Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin İtalya’daki değerlendirmeleri basına yansıdı. Draghi, bu ay para politikasının daha da genişletilmesi sonrasında enflasyon hedefine ulaşma konusunda çok geç kalınmayacağını düşündüğünü söyledi. Başkan ayrıca “Enflasyonu her zaman hedefe getirebiliriz, bunu yapmalıyız ve yapacağız” şeklinde konuştu. Diğer taraftan İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkan Yardımcısı Minouche Shafik’in açıklamaları Avrupa manşetlerinde kendisine yer buldu. Shafik, sürdürülebilir bir büyüme görmeden faiz artırımı yönünde oy kullanmayı düşünmediğini ifade etti. BOE üyesi ayrıca, düşük petrol fiyatları ne kadar uzun mevcut düşük seviyelerde kalmaya devam ederse, enflasyonu hedefe ulaştırmanın o kadar zor olacağını savundu.
“Varlık fiyatlarında görünüm”
FED’in kritik toplantısı öncesinde Dolar endeksi dalgalı bir seyir izledi. ABD’nin para birimindeki salınımlar majör paritelerde etkili oldu. Ayrıca Mario Draghi’nin son atılan para politikası adımlarının enflasyonu yükselteceğine inandığı yönünde algı oluşturan açıklamaları, ECB’den yeni ek teşviklerin yakın zamanda gelmeyeceğine ilişki beklentileri güçlendirdi ve Euro’ya destek oldu. Türk Lirası gelişen ülke para birimleri ile birlikte yön ararken, FED ile birlikte diğer gelişmekte olan ülkelerdeki gündemden etkilendi.
Petrol fiyatları bugün kayıplarını sürdürdü ve son 7 yılın en düşük seviyelerindeki kayıplarını genişletti. Ancak ABD seansının açılışı öncesinde mevcut düşük seviyelerden gelen alımlar, ilgili emtianın düşüşünü sınırlamasına ve bir miktar yükselmesine zemin oluşturdu. Bu paralelde gün içerisinde değer kaybeden petrol üreticisi ülkelerin para birimleri toparlandı. Kanada Doları, Meksika Pezosu ve Norveç Kronu, ABD Doları karşısında sonradan değer kazandı.
Değerli madenlerde de sabah saatlerinde izlenen gerileme yerini yükselişlere bıraktı. Global yatırımcıların petrol ve emtia piyasalarındaki kayıplardan önemli kar sağladıkları ve yılsonunda primlerinin hesaplanmasından önce bir miktar kar realizasyonu yapacağı yönündeki spekülasyonlar yükselişlerde etkili oldu. Dolar endeksinin yükselişlerinin sınırlı kalması da gün içerisindeki yukarı yönlü harekete destek oldu. Spot altın 1065 civarına kadar geriledikten sonra ABD piyasalarının açılışı öncesinde 1075 Dolar seviyesine kadar yaklaştı.
Günün Öne Çıkan Gelişmeleri:
“Avustralya – RBA Toplantı Tutanakları”
Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) 1 Aralık’ta tamamlanan toplantısının tutanakları bu hafta Salı sabahı yayımlanacak. Avustralya, Çin ekonomisinin hız kesmesi ve global emtia fiyatlarının düşüş kaydetmesi ile zor dönemler geçiriyor. Ancak RBA’nın son değerlendirmeleri, çok düşük enflasyon verilerine rağmen Banka’nın yeni faiz indirimlerinden bir süre daha uzak duracağına işaret ediyor. Her ne kadar Banka’nın yakın gelecekte faiz indiriminden kaçınacağı yönündeki düşünceler son dönemde ön plana çıksa da, RBA’nın yeni faiz indirimleri yapmak zorunda kalacağı algısı tamamen dışlanmış değil. Dolayısı ise son yapılan toplantının tutanaklarında piyasalar RBA’nın olası bir faiz indirimine ne kadar yakın olduğuna ilişkin ipuçları arayacaklar. Ülkenin para birimi, tutakların satır aralarındaki değerlendirmeler ile sert fiyat değişimleri kaydedebilir.
Önemli Ekonomik Takvim Verileri:
14 Aralık 2015 Pazartesi
ZamanHaberBeklentiÖnceki
17:00 EUR ECB Üyesi Costa’nın Konuşması
18:30 USD 6 Aylık Bono İhalesi
15 Aralık 2015 Salı
02:30 AUD RBA Para Politikası Toplantı Tutanakları